Hlavní obsah

Vraždy přistěhovalců v Německu byly hnědým terorismem, řekl ministr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Nedávné odhalení tříčlenné skupiny pachatelů série vražd přistěhovaleckých živnostníků v Německu a několika loupeží spolu s nedělním zadržením dalšího komplice skupiny z řad neonacistických kruhů přivedlo německé vyšetřovatele k závěru, že lze mluvit o existenci „krajně pravicového teroru“ v zemi, zejména v druhé polovině 90. let.

Foto: Profimedia.cz

Německý ministr Hans-Peter Friedrich

Článek

Jednotlivé zločiny, k nimž se dosud nedařilo najít motiv, nynější odhalení řadí do série xenofobně a neonacisticky motivovaných činů. Oznámil to spolkový ministr vnitra Hans-Peter Friedrich.

„Vše nasvědčuje tomu, že tu máme co dělat s novou formou krajně pravicového terorismu,“ řekl ministr podle agentury DPA.

Všechny dosud nevyřešené trestné činy v Duryňsku, kde skupina především působila, budou podle něj znovu prověřeny, zda nenesou stopy dopadených. První výsledky prověrky lze očekávat již příští týden, dodal.

Zadržen komplic

Policie v neděli zadržela poblíž Hannoveru 37letého muže, kterého důvodně podezírá, že byl komplicem nedávno odhalené tříčlenné skupiny vrahů a lupičů s „hnědým zázemím“.

Také zadržený Holger T. byl členem pravičáckého seskupení Národně socialistické podzemí (Nationalsozialistischer Untergrund - NSU), stejně jako trojice pachatelů. Byl s ní ve styku od 90. let, půjčoval trojici na své jméno obytné automobily, jejichž pomocí páchali zločiny a snadno mizeli, a dal jim později k dispozici i svůj řidičský průkaz a pas, informovala DPA.

Policejní vyšetřování se později začalo stahovat kolem trojice hlavních podezřelých, dvou mužů a jedné ženy. Oba muži poté v jednom obytném autě u Eisenachu spáchali sebevraždu. Po jejich společnici, 36leté Beatě Z., bylo vyhlášeno pátrání, načež se sama vzdala policii. U ní byla nalezena pistole značky ČZ ráže 7,65 milimetru, kterou byla spáchána série vražd přistěhovalců. Že jde o pistoli české výroby, poznali vyšetřovatelé už v 90. letech, spolupráce s českými kolegy však s řešením případu nepohnula.

Popravy za bílého dne

Série vražd drobných podnikatelů z přistěhovaleckých kruhů v Německu mezi roky 2000 a 2006 byla často nazývána „dönerové vraždy“ s narážkou na nejčastější předmět podnikání dotyčných v rychlém občerstvení (oběťmi bylo osm Turků a jeden Řek). Zločiny spojoval stejný „modus operandi“ - výstřel do hlavy uprostřed bílého dne a zmizení pachatelů bez zanechání jakékoli použitelné stopy.

Zcela stejná byla vražda 25. dubna 2007 v Heilbronnu, kde byla zavražděna 22letá policistka výstřelem do hlavy na louce, kde se konala místní slavnost. Její 24letý kolega byl těžce zraněn a řadu týdnů zápasil o život.

Služební zbraně obou policistů z Heilbronnu našli vyšetřovatelé v obytném autě u Eisenachu, v němž dva podezřelí spáchali zřejmě sebevraždu. O trojici se přitom už od 90. let vědělo, že má styky s neonacistickými kruhy. Skupina se pak ale od hlavního proudu v roce 1998 poněkud odpoutala a tím zmizela ze zorného pole vnitřní kontrarozvědky - Úřadu na ochranu ústavy. Teprve později se trojice zase do ohniska vyšetřovatelů dostala.

Reklama

Výběr článků

Načítám