Hlavní obsah

Česko se už k řízení o 12 miliard z Mostecké uhelné nemůže připojit

– Praha • Aktualizováno

Česká republika již podle Nejvyššího státního zastupitelství (NSZ) nemůže uplatnit nárok na náhradu škody v trestním řízení ve Švýcarsku v kauze Mostecké uhelné společnosti (MUS).

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Uvedla to v pořadu Otázky Václava Moravce místopředsedkyně vlády Karolína Peake (VV) a také server Aktuálně.cz. Švýcaři se Česka v minulosti opakovaně dotázali, zda se chce k trestnímu řízení připojit jako poškozená strana, české úřady nereagovaly. Švýcarsko přitom v rámci trestního řízení zablokovalo v přepočtu přes 12 miliard korun.

Švýcarská prokuratura koncem října informovala o tom, že podala obžalobu na sedm lidí, viní je z praní špinavých peněz a dalších machinací v souvislosti s nejmenovanou významnou energetickou společností. Většinu obžalovaných tvoří Češi.

Vyšetřování Švýcaři otevřeli v červnu 2005 kvůli podezření, že z MUS byly přes vedení firmy nelegálně vyvedeny peníze. Významná část majetku byla podle obžaloby převedena do Švýcarska a "vyprána". Obžaloba zahrnuje skutky kvalifikované jako praní špinavých peněz, nekalá správa, podvod a falšování listin.

Jen v civilním řízení

"Podle informace, kterou jsme ověřili u styčného důstojníka švýcarského velvyslanectví, byla v trestní věci, která je vedena ve Švýcarsku, podána obžaloba. Česká republika může o náhradu škody usilovat již pouze v civilním řízení," řekla serveru Aktuálně.cz mluvčí NSZ Helena Markusová. "Možnosti dalšího postupu intenzivně zkoumáme," dodala.

"Nejhorší je, že už jsme nyní v situaci, kdy je trochu pozdě. My se už dokonce do trestního řízení zřejmě přihlásit nemůžeme, protože už byl zahájen soud s obviněnými. My se už můžeme v tuto chvíli přihlásit pouze do civilního řízení ve Švýcarsku, což už je proces poněkud komplikovanější," uvedla v ČT Peake.

Chce, aby se dalším postupem ČR v kauze zabývala příští týden vláda. Kabinet by měl podle ní také řešit, kdo je odpovědný za to, že Česko neodpovědělo na výzvy Švýcarů. "Já si myslím, že to je skutečně obludný příklad toho váhání, kdy reálně ty peníze nám tam visí a můžou se dovézt," uvedl k tomu šéf české pobočky protikorupční organizace Transparency International David Ondráčka.

Kalousek. Rád bych se připojil, ale není to jednoduché

Komunikaci se Švýcarskem má na starosti ministerstvo financí. "Dokud české orgány činné v trestním řízení, tedy policie, státní zastupitelství, nekonstatují, že byl spáchán trestný čin, kdo jej spáchal, komu vznikla škoda, tak je těžké předjímat další kroky," řekl ČTK ještě koncem října mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob k dotazu, zda se ČR připojí k trestnímu řízení ve Švýcarsku.

"Prvotně musí být nějaký výsledek vyšetřování (v Česku). Pokud vyšetřování prokáže, že nějaká škoda vznikla, začneme ji evidovat," odpověděl tehdy Jakob na dotaz, zda se ministerstvo neobává, že by mohlo být pozdě a již nebylo možné se k trestnímu řízení ve Švýcarsku připojit.

Situace se ovšem v následujících týdnech změnila. "Strašně rád bych se připojil do vyšetřování jako poškozený, ale není to tak jednoduché. S vrchním státním zastupitelstvím o našem připojení ke švýcarskému vyšetřování intenzivně jednáme," řekl ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) týdeníku Respekt, který vyšel v pondělí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám