Hlavní obsah

Italský senát schválil balík úsporných opatření

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím

Italský senát v pátek schválil poměrem hlasů 156 ku 12 balík úsporných opatření, aby apeninská země nebyla nucena požádat o finanční pomoc od Evropské unie. Uvedl to server BBC.

Foto: Reuters

Italský premiér Silvio Berlusconi

Článek

Návrh zákona jde nyní do dolní komory parlamentu, který by se schvalováním měl zabývat o víkendu. Po jeho schválení se očekává odstoupení dosavadního premiéra Silvia Berlusconiho, který v tomto týdnu ztratil parlamentní většinu a slíbil, že podá demisi po schválení úsporného balíku oběma komorami parlamentu. Jeho místo by měl zaujmout ekonom a bývalý komisař Evropské unie Mario Monti.

Balík úsporných opatření předpokládá snížení výdajů a zvýšení daní, což by mělo přinést téměř 60 miliard eur (asi 1,5 biliónu korun). Cílem třetí největší ekonomiky eurozóny je mít do roku 2014 vyrovnaný rozpočet.

Opatření například zahrnují zvýšení DPH z 20 na 21 procent, zmrazení platů ve veřejném sektoru do roku 2014 nebo zvýšení důchodového věku u žen zaměstnaných v soukromém sektoru na 65 let. Rovněž mají být posílena opatření proti daňovým únikům a zavedena zvláštní daň z oblasti energetiky.

Ve středu přesáhly úrokové sazby u desetiletých vládních dluhopisů kritickou sedmiprocentní hranici, po jejímž překročení muselo Řecko, Irsko a Portugalsko požádat o mezinárodní finanční pomoc. Později pak klesly pod sedm procent. Itálie se navíc potýká se značným zadlužením, které činí 1,9 biliónu eur (asi 48,5 biliónu korun), což odpovídá 120 procentům HDP.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám