Hlavní obsah

Hledá se náhrada za Kocourka. Mluví se o Doktorovi, Římanovi či Stanjurovi

Právo, luk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Premiér Petr Nečas (ODS) už má představu o tom, kdo nahradí Martina Kocourka (ODS) v čele ministerstva průmyslu a obchodu. Rozhoduje se mezi několika jmény, ale Právu řekl, že nevidí důvod, proč je zveřejňovat.

Článek

Kocourkovu demisi přijme předseda vlády v pondělí 14. listopadu. V kuloárech se nejčastěji mluví o ekonomickém expertovi ODS Michalu Doktorovi. Ten ve sněmovních diskusích platí za poslance, který se bije za pravicové návrhy.

Naopak Doktorovou nevýhodou údajně je, že za sebou nemá ve straně silnou skupinu. Doktor pochází z jihočeské ODS. Podle informací Práva by část jihočeských občanských demokratů chtěla do vlády prosadit svého předsedu Martina Kubu.

Kandidátem pražské ODS by zase mohl být její šéf Boris Šťastný.

Doktor se letos mimo jiné postavil za Nečase, když se tvrdě pustil do jeho stranického rivala Petra Tluchoře a kandidoval proti němu na post předsedy poslaneckého klubu. Nakonec neuspěl a Tluchoře v čele frakce nahradil moravskoslezský poslanec Zbyněk Stanjura. Právě jeho jméno rovněž padá v souvislosti s ministerstvem průmyslu.

Stanjura je díky své funkci součástí nejvyššího stranického vedení a je považován za jeho loajálního člena. Otázkou je, kdo by ho v čele klubu nahradil.

Drobil? Kauza ještě není uzavřena

V souvislosti se změnou ve vládě se spekulovalo také o bývalém ministru životního prostředí a místopředsedovi ODS Pavlu Drobilovi. Protikorupční policie odložila případ údajných manipulací s veřejnými zakázkami na Státním fondu životního prostředí. Nejvyšší státní zastupitelství však ještě bude řešit, zda Drobilův případ znovu otevře.

„I Pavel Drobil je si vědom toho, že o případném politickém návratu se může mluvit až ve chvíli, kdy kauza kolem Státního fondu životního prostředí bude definitivně vyřešena,“ poznamenal Nečas.

Dalším adeptem do vlády je šéf premiérových poradců Martin Říman, který už působil jako ministr dopravy v Klausově vládě a průmysl a obchod vedl v Topolánkově kabinetu. Říman se ale v minulosti nechal slyšet, že o návratu do vlády neuvažuje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám