Hlavní obsah

Novou řeckou vládu povede bankéř Papademos

Atény

Řeckou prozatímní vládu povede bývalý guvernér řecké centrální banky a viceprezident Evropské centrální banky Lukas Papademos. Oznámila to ve čtvrtek prezidentská kancelář. Vláda má složit přísahu v pátek. Zemi povede do předčasných voleb v únoru.

Foto: Yiorgos Karahalis, Reuters

Lukas Papademos

Článek

Čtvrteční jednání předsedů politických stran trvala přes čtyři hodiny. Rozhovory v předešlý den zkrachovaly, když malá pravicová strana odmítla jako premiéra Filippa Petsalnika.

Dosavadní socialistický premiér Jorgos Papandreu se na vytvoření přechodné vlády dohodl s opozicí v neděli.

Papandreova vláda padla kvůli finanční krizi poté, co ministerský předseda přišel s návrhem uspořádat referendum o tom, zda Řecko vůbec chce od eurozóny půjčky. To u předních unijních politiků vyvolalo zděšení a obdobně reagovaly také trhy v Evropě i v zámoří.

Papandreu návrh na referendum musel pod silným vnitropolitickým i mezinárodním tlakem stáhnout.

Lukas Papademos
Papademos jako někdejší guvernér Řecké národní banky měl v letech 1994 až 2002 pod palcem vstup země do eurozóny. Pak působil až do loňska jako viceprezident Evropské centrální banky ve Frankfurtu nad Mohanem. „Výjimečně chytrý, výjimečně příjemný, výjimečně klidný“ – tak muže, který do své třicítky stihl vystudovat fyziku, elektrotechniku a ekonomické vědy na Massachusetts Institute of Technology v americkém Bostonu, podle webu časopisu Wirtschaftswoche hodnotili podřízení.
Stranou dodávali, že si potrpí na dlouhá souvětí, takže „k jádru věci“ se občas nedostane hned a přímo.
Jiní obdivují jeho výdrž. „Jak to vlastně dělá? Ten chlapík snad nikdy nespí,“ zlobil se naoko po jednom z nočních jednacích maratónů francouzský prezident Nicolas Sarkozy.
V dalším angažmá po odchodu z ECB se Papademos, jehož manželka patří mezi přední řecké malířky, stal Papandreovým nástupcem. Premiéra doprovázel na summity Evropské unie i na klíčové rozhovory například s německou kancléřkou Angelou Merkelovou či Sarkozym.
Jeho kritici ho obviňují, že se jako šéf řecké centrální banky podílel na falšování statistik. „Ve skutečnosti se snažil přimět vládu k disciplíně,“ uvedla ARD. Lukas Papademos by jako ministerský předseda uspokojil jak Jorgose Papandrea, jenž se s premiérským křeslem už rozloučil, tak také zahraničí. „Zamlouvá se jak Evropské unii, tak Mezinárodnímu měnovému fondu. Právě na nich jsou předlužené Atény osudově, respektive životně závislé,“ uvedla televize ARD.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám