Hlavní obsah

Poslanci schválili daňovou reformu, VV pomohly levici uhájit stravenky

– Praha • Aktualizováno

Sněmovna ve středu schválila vládní daňovou reformu, která ruší koncept superhrubé mzdy a od příštího roku má zavést nové zdanění hazardu. Přes odpor ODS a TOP 09 prosadila opozice a vládní Věci veřejné zachování daňového zvýhodnění stravenek. Soubor sedmi desítek novel nyní dostane k projednání Senát.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Radek John a Vít Bárta (VV) s Jeronýmem Tejcem (ČSSD)

Článek

Koncept superhrubé mzdy se sazbou 15 procent nahradí nová 19procentní sazba daně, která by měla být počítána z hrubé mzdy. Výhodnější to bude podle propočtů pro lidi s hrubým měsíčním příjmem do 40 000 korun. Lépe placení zaměstnanci budou naopak na reformě tratit. Rozdíl má nicméně u obou kategorií představovat řádově desítky až stovky korun. Více si polepší rodiče než bezdětní, neboť již přijatá novela o zvýšení spodní sazby DPH počítá se zvýšením slevy na dani na vyživované dítě o 1800 korun ročně.

Reforma počítá také s tím, že odvody u zaměstnavatele na sociální a zdravotní pojištění by neměly být realizovány jako dosud, ale daní z úhrnu mezd ve výši 32,5 procenta. Odvody zaměstnavatelů se v tomto směru sníží o 1,5 procentního bodu.

Daňová novela přináší sjednocení sazeb odvodů pojistného na sociální zabezpečení a zdravotní pojištění na 6,5 procenta u živnostníků i zaměstnanců, kterým se tak odvody na zdravotní pojištění zvýší o dvě procenta. Živnostníkům se dvojnásobně zvýší vyměřovací základ na 100 procent daňového základu.

Kalousek: stravenky jsou hloupost

Vládní Věci veřejné se ve středu spojily s ČSSD a komunisty a prosadily zachování daňového zvýhodnění stravenek, které kabinet navrhoval zrušit v rámci daňové reformy. VV se tak rozhodly i přes velmi zásadní nesouhlas ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09). Proti byla kromě zástupců jeho strany drtivá většina poslanců ODS.

Hlasování o zachování daňového zvýhodnění stravenek bylo velmi těsné. Až třetí pokus přinesl výraznější převahu, když pro bylo 84 ze 157 přítomných poslanců.

Zachování daňového zvýhodnění stravenek Kalousek označil za fatální porušení koaliční smlouvy. Jak řekl, pokládá to za vítězství stravenkové. "Dál budou daňoví poplatníci doplácet na existenci druhé měny v této zemi. Ale není to tragédie pro takto zásadní zákon. Je to prostě jenom hloupost," řekl novinářům.

Lídři koalice se v úterý večer shodli, že budou hledat v příštích dvou letech systémovější podporu zaměstnaneckého stravování. Daňová reforma by totiž měla platit až od roku 2014. [celá zpráva]

Podle šéfa poslanců TOP 09 Petra Gazdíka koaliční nevěra vznikla ve dvou věcech. „VV nejsou stabilním partnerem, nejsou partnerem, se kterým se dá spolupracovat tak, že se na něj můžete spolehnout. Svou nevyzpytatelnost ukázaly, když ve Sněmovně vznikla koalice hazardu, kdy část ODS, VV a část soc. dem. prohlasovala to, že třetina z šesti miliard se dává loterijnímu průmyslu jenom tak,“ uvedl.

Zastánci stravenek včetně Unie zaměstnavatelů argumentují tím, že 1,3 miliónu českých občanů využívá stravenky, dalších 1,8 miliónu pak závodní stravování. Podle poslance Jana Látky by zrušením tohoto bonusu každý zaměstnanec přišel měsíčně o 800 korun. Vládou navrhovaný zaměstnanecký bonus ve výši 250 korun měsíčně je proto nedostatečný.

Reklama

Související články

Schválené reformy se dotknou všech

Sněmovní šestidenní jednací maraton, který místy připomínal spíš martyrium, ukončilo v noci na pondělí závěrečné hlasování. Vládě se podařilo prosadit reformní...

Výběr článků

Načítám