Hlavní obsah

Papandreu skončil. Euro v Řecku měl zachraňovat šéf parlamentu, vládu nemá

– Atény • Aktualizováno
Novinky,

Řecký premiér Jorgos Papandreu podal ve středu demisi, v projevu k národu na rozloučenou potvrdil, že země přijme podmínky půjčky a udělá vše, aby zůstala u eura. Jeho nástupcem se měl stát předseda parlamentu Filippos Petsalnikos. Nechce ho však jedna z malých stran v nové koaliční vládě. Dosud nepanuje ani shoda o novém kabinetu.

Foto: Yannis Liakos, Reuters

Filippos Petsalnikos

Článek

Řeckem nadále zmítají politické spory. Vládu národní jednoty se nedaří sestavit a jednání o ní budou pokračovat ve čtvrtek. K posunu však přece jen došlo. Ve středu odstoupil dosavadní premiér Jorgos Papandreu a bylo zveřejněno jméno jeho nástupce.

Má jim být předseda parlamentu Filippos Petsalnikos, o němž se už několik hodin spekulovalo, že dostane tuto funkci. Původně ale měl být nástupce znám už v pondělí a čekalo se, že jím bude bankéř Lukas Papademos.

Petsalnikose, který je členem vládního Panhelénského socialistického hnutí (PASOK),  nechce krajně pravicová strana LAOS, která se měla na koaliční vládě podílet. Další jednání o členech nové vlády byla přerušena a mají pokračovat ve čtvrtek dopoledne.

Řecko chce zůstat u eura

Před složením funkce Papandreu vystoupil v televizi s projevem. "Uděláme vše, abychom zůstali u eura. Přijmeme půjčku ve výši 114 miliard eur," řekl. Podle něj se na tom shodli všichni politici. Ambice ale mají být vyšší.

"Zatím jsme se dotkli jen špičky ledovce, nedostatku transparentnosti," prohlásil. Podle něj je potřeba bojovat i s daňovými úniky a s tím, že mnohé řecké firmy unikají do daňových rájů.

Papandreův pád

Na odchodu Papandrea se v neděli shodla opozice s vládnoucími socialisty, aby mohla vzniknout nová vláda široké koalice. Jednání o jejím ustavení se ale protáhla, původně měl být kabinet sestaven už v pondělí, ale nepovedlo se to ani v úterý. [celá zpráva]

Dokonce panovaly i spory ohledně nového předsedy vlády, jímž se původně měl stát Lukas Papademos.

V Řecku padla vláda socialistů kvůli ekonomické krizi. Zemi byl slíben druhý balíček pomoci spojený s odpuštěním části dluhů, byl ale podmíněn tvrdými škrty v rozpočtu. Papandreu plán přijal, ale pak oznámil, že chce, aby o něm Řekové hlasovali v referendu, což vyděsilo eurozónu.  [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám