Hlavní obsah

Americké zbraně jsou plné vadných čínských součástek

Novinky, pst

Tisíce amerických válečných lodí, letadel a raket obsahují vadné čínské elektronické součástky a podle zprávy výboru Senátu USA to může vést k selhání těchto systémů. Podle britského serveru The Telegraph, který zprávu cituje, experti odhalili celkem 1800 případů.

Článek

V celkových číslech to údajně představuje více než milión vadných součástek, které jsou například v dopravních vojenských letadlech C-17 a v C-130J od firem Boeing a Lockheed Martin. Další byly objeveny také u vrtulníků CH-46 Sea Knight a střel THAAD.

"Milión součástek je nepochybně obrovské množství. Ale opakuji: podívali jsme se pouze na část řetězce, kterým jsou zásobovány ozbrojené síly. Takže těch 1800 případů je jen špička ledovce,“ uvedl senátor Carl Levin.

V sedmi případech z desíti pocházejí vadné součástky z Číny. Další součástky pocházely z Británie a Kanady, ale většinou šlo znovu o zprostředkovaný prodej výrobků z Číny. V Číně, která zpracovává ve velkém i starou elektroniku, se často vyřazené součástky přeleští, či navléknou do „nového kabátu“ a vrátí do oběhu.

Jde také často o to, že například čipy, které mají mít speciální vlastnosti určené pro vojenské účely, tedy třeba vyšší odolnost k výkyvům teplot nebo prašnosti, jsou běžnými komerčními čipy, které takové extrémy nevydrží.

„Nemůžeme si dovolit přijmout riziko, že antibalistická raketa selže a mine cíl, nebo že pilot helikoptéry neodpálí rakety, nebo jiný výpadek kvůli podvržené součástce,“ zdůraznil senátor John McCain.

Clinton nařídil šetřit

Problém se zrodil v 90. letech, kdy administrativa Billa Clintona rozhodla, že Pentagon bude kvůli úsporám nakupovat třeba i podpultové čipy, místo aby vyvíjel vlastní. A s tím, jak se výroba elektroniky přesunula z velké části do Číny, která zpracovává i většinu potřebných vzácných kovů, vzrostlo i riziko nákupu podřadných, nefunkčních součástek a Pentagon nemá plnou kontrolu nad jejich kvalitou.

V roce 2008 tak ministerstvo obchodu zaznamenalo 7400 případů selhání elektroniky ve vojenských systémech. V předchozích letech bylo případů mnohem méně a první podezření se objevilo v roce 2005.

Čína dává od problému ruce pryč a tvrdí, že jde o poměry na volném trhu. Ovšem protiopatření Washingtonu se čínské strany dotknou. Senátoři navrhují, že místo nákupů v čínských výprodejích bude muset Pentagon nakupovat dražší, ale spolehlivější elektroniku v Japonsku a Koreji.

Reklama

Výběr článků

Načítám