Hlavní obsah

Řečtí ministři podávají demise, hádky komplikují vznik nové vlády

– Atény • Aktualizováno
Právo, Novinky, ČTK, BBC, aš, vpl

Ministři sociálnědemokratické řecké vlády v úterý podali demise. Vyzval je k tomu dosluhující řecký premiér Jorgos Papandreu. Zatím ale nebylo oznámeno, kdo povede vznikající prozatímní vládu široké koalice. Jméno premiéra by mělo být oficiálně zveřejněno v úterý večer, zdroj seznámený s vývojem jednání potvrdil, že jím bude Lukas Papadimos. Probíhají ale tvrdá jednání o další posty.

Článek

Původně se očekávalo zveřejnění nového řeckého předsedy vlády už v pondělí, ale pak se jednání zadrhla. V úterý dopoledne dál jednal Papandreu s šéfem opozičních Nových demokratů Antonisem Samarasem.

Dosluhující řecký premiér Papandreu ale už v úterý vyzval ministry své sociálně demokratické vlády, aby se připravili podat demisi, což naznačovalo, že se dohoda přiblížila. Přesto ale jméno nového předsedy vlády neoznámil a uvedl, že se o něm stále jedná. "Budeme mít pozitivní výstup (z jednání) na konci dne," řek Papandreu.

Debaty se komplikují kvůli jednotlivým ministrům, uvedl zdroj obeznámený s jednáním. Papadimos vyhovuje oběma stranám, největší boje se svádějí o vedení ministerstva financí, které v příštích třech měsících bude pod přísným dohledem eurozóny a Mezinárodního měnového fondu (MMF) zavádět do praxe citlivá úsporná opatření.

Podle serveru týdeníku To Vima se spekuluje o tom, že místopředsedy nového kabinetu budou dosavadní ministr financí Evangelos Venizelos a místopředseda pravicové Nové demokracie Stavros Dimas, který byl do roku 2009 komisařem Evropské unie pro životní prostředí.

Lukas Papademos
Papademos jako někdejší guvernér Řecké národní banky měl v letech 1994 až 2002 pod palcem vstup země do eurozóny. Pak působil až do loňska jako viceprezident Evropské centrální banky ve Frankfurtu nad Mohanem. „Výjimečně chytrý, výjimečně příjemný, výjimečně klidný“ – tak muže, který do své třicítky stihl vystudovat fyziku, elektrotechniku a ekonomické vědy na Massachusetts Institute of Technology v americkém Bostonu, podle webu časopisu Wirtschaftswoche hodnotili podřízení.
Stranou dodávali, že si potrpí na dlouhá souvětí, takže „k jádru věci“ se občas nedostane hned a přímo.
Jiní obdivují jeho výdrž. „Jak to vlastně dělá? Ten chlapík snad nikdy nespí,“ zlobil se naoko po jednom z nočních jednacích maratónů francouzský prezident Nicolas Sarkozy.
V dalším angažmá po odchodu z ECB se Papademos, jehož manželka patří mezi přední řecké malířky, stal Papandreovým nástupcem. Premiéra doprovázel na summity Evropské unie i na klíčové rozhovory například s německou kancléřkou Angelou Merkelovou či Sarkozym.
Jeho kritici ho obviňují, že se jako šéf řecké centrální banky podílel na falšování statistik. „Ve skutečnosti se snažil přimět vládu k disciplíně,“ uvedla ARD.Lukas Papademos by jako ministerský předseda uspokojil jak Jorgose Papandrea, jenž se s premiérským křeslem už rozloučil, tak také zahraničí. „Zamlouvá se jak Evropské unii, tak Mezinárodnímu měnovému fondu. Právě na nich jsou předlužené Atény osudově, respektive životně závislé,“ uvedla televize ARD.

Dohoda o přechodné koaliční vládě přišla v neděli na mimořádné schůzce s prezidentem Karolosem Papuliasem a šéfem opozice Antonisem Samarasem. [celá zpráva]

Hlavním úkolem vlády je přijmout podmínky úvěru pro Řecko. Papandreu minulý týden začal požadovat, aby podmínky Řekové schválili v referendu, což vyvolalo zděšení v zemích eurozóny i na akciových trzích. Právě tento plán zlomil Papandreovi vaz, protože referendum odmítli i čtyři jeho ministři. Nakonec od něj pod tlakem EU i vnitřním ustoupil. [celá zpráva]

Řekové dostávají pomoc, ale musí plnit podmínky

Řekové se v minulých letech neúnosně zadlužili a loni v květnu dostali od MMF a eurozóny příslib balíku v celkové výši 110 miliard eur (2,97 biliónu korun). Ten je uvolňován postupně a věřitelé při tom kontrolují, zda Řecko plní dohodnuté podmínky.

Druhý záchranný program v sumě opět přesahující 100 miliard eur z letošního července předpokládá na rozdíl od prvního účast soukromých věřitelů, kteří Řecku budou muset polovinu dluhů odepsat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám