Hlavní obsah

Zdravotníci chtějí přidat deset procent již od ledna, Hegerova nabídka jim nestačí

Novinky, jas
Aktualizováno

Zdravotnickým odborům se nezamlouvá zvýšení platů, které minulý týden navrhl ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09). Ten oznámil, že vyzve nemocnice, aby zdravotníkům platy zvýšily o 6,25 procenta s tím, že o dalším navýšení bude možné uvažovat dle ekonomické situace v průběhu roku. Šéf Lékařského odborového klubu (LOK) Martin Engel v pondělí uvedl, že odboráři požadují plné desetiprocentní navýšení již od ledna.

Foto: Petr Horník, Právo

Šéf LOK Martin Engel

Článek

Odbory se letos dohodly s ministerstvem na tom, že ukončí protestní akci Děkujeme, odcházíme a v roce 2012 jim vzrostou platy od deset procent.

"Potvrdili jsme si svůj původní plán, to znamená šest není deset, tato verze je pro nás zatím rozhodně nepřijatelná. Budeme ve středu ráno jednat s panem ministrem, nicméně náš scénář platí," uvedl na tiskové konferenci Engel.

Lékaři chtějí ministrovi připomínat závazek

Odboráři v pondělí oznámili, že startují měsíční kampaň, během níž chtějí ministrovi formou happeningů jeho závazek růstu platů připomínat. Nevyloučili, že protesty mohou následně přitvrdit.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09)

Ministerstvo již při oznamování svého záměru připomínalo, že v dohodě s lékaři není dáno, že platy stoupnou o deset procent již od počátku roku. [celá zpráva]

Odbory sdružené v tzv. Zdravotnické trojce - Z3 zastupují LOK, Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče ČR (OSZSP ČR) a Profesní a odborovou unii zdravotnických pracovníků (POUZP).

Akcí Děkujeme, odcházíme chtěli lékaři změnit podmínky v českém zdravotnictví. Hrozili, že pokud nedojde k navyšování platů a dalším změnám systému, podají hromadně výpovědi.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám