Hlavní obsah

Sněmovna po šesti dnech obstrukcí prosadila celý balík reforem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Sněmovní obstrukce skončily, koalice v nočních hodinách hladce prosadila ve Sněmovně všech čtrnáct reformních zákonů týkajících se důchodového systému, zdravotnictví, daní a sociální oblasti.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Hlasování ve Sněmovně po šesti dnech opozičních obstrukcí

Článek

ODS, TOP 09 a VV daly při všech hlasováních dohromady vždy kolem 108, 109 hlasů, k přehlasování Senátu přitom stačilo 101. V době hlasování se počet přítomných poslanců pohyboval střídavě mezi 180 a181.

Balík zákonů, který začne platit od počátku příštího roku, teď už čeká jen na podpis prezidenta.

Jako první byla prosazena lhůta pro příjezd záchranky k pacientům. Ta se prodlouží z maximálních 15 na 20 minut.

Jako druhý krok nebyla podpořena senátní úprava podmínek pro kandidáty na ředitele nové inspekce bezpečnostních sborů. Vládní předlohu poslanci poslali v původním znění k podpisu prezidentovi Václavu Klausovi.

Dalším bodem byl vládní balíček úsporných opatření. Ta budou platit i příští rok. Podle balíčku mimo jiné mají mít nezaměstnaní nárok na kompenzaci za nevyplacené odstupné.

Dolní sazba DPH 14 procent

Také předloha, která mění systém sociálních dávek, míří k prezidentovi k podpisu. Nová pravidla se týkají například čerpání rodičovského příspěvku a příspěvku na péči.

Pravidla pro vyplácení podpory v nezaměstnanosti budou přísnější.

Dalším bodem hlasování byla dolní sazba DPH. Ta se po přehlasování zvýšila na 14 procent. Po Klausově podpisu zdraží například potraviny.

Sněmovna také potvrdila vymezení podmínek poskytování zdravotní péče a postavení státu, poskytovatelů a pacientů.

Také byl opět schválen reformní zákon o specifických zdravotních službách. Ten upravuje umělé oplodnění, sterilizaci žen či změnu pohlaví.

Přehlasována byla rovněž novela zákona o zdravotním pojištění. Ta mimo jiné vyjímá některé léky z úhrad pojišťoven. Lidé si je budou muset platit sami.

Podle očekávání byl opět schválen i první ze zákonů penzijní reformy, který zavání druhý pilíř penzijního systému. Tím je důchodové spoření v soukromých penzijních fondech.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Členové vlády poděkovali ženám ve Sněmovně za jejich výdrž.

Obstrukce už od úterý

Od úterního rána, kdy se poslanci sešli, byl v prvním čtení pouze schválen návrh státního rozpočtu na příští rok. [celá zpráva]

Poslanci také přijali návrh vlády o veřejných zakázkách. [celá zpráva]

Ve čtvrtek byl schválen seškrtaný zákon o stavebním spoření. [celá zpráva]

Změna jednacího řádu

Úterní jednání se přitom protáhlo až do středečního rána, v noci poslanci jednali i v dalších dvou dnech. Až páteční noc a noc ze soboty na neděli byly kratší, poslanci tehdy schůzi přerušili okolo půlnoci.

Prakticky všichni poslanci soc. dem. si naplánovali dvě vystoupení po deseti minutách, během nichž často předčítali materiály, které s diskuzí souvisely jen velmi volně. Především noční jednání pak poslanci obou politických táborů doplňovali ostrými slovními přestřelkami.

Kvůli nesouhlasu s prodlužováním jednání obstrukcemi přišla koalice s návrhem změnit jednací řád Sněmovny. [celá zpráva]

Koalice také sloučila zbývající normy, které Senát vrátil, do jednoho balíku se sloučenou rozpravou ke všem bodům zároveň. Návrhy přitom spolu příliš nesouvisejí: normy se týkají zdravotní, důchodové a sociální reformy, ale například i vzniku generální inspekce bezpečnostních sborů či zvýšení snížené sazby daně z přidané hodnoty.

Sloučením norem do jednoho balíku, které bylo napadeno i některými právníky Sněmovny, se opozici otevřela cesta, jak reformy napadnout u Ústavního soudu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám