Hlavní obsah

Už žádné obstrukce. Jednací řád ve Sněmovně by se mohl změnit

Praha

Jednací řád Sněmovny by se měl změnit tak, aby nedocházelo k obstrukcím. V pořadu Otázky Václava Moravce se pro změnu vyslovil předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura i šéf poslaneckého klubu TOP 09 a Starostů Petr Gazdík.

Foto: Petr Horník, Právo

Unavení poslanci VV ve Sněmovně, zleva David Kádner, Otto Chaloupka a Michal Babák

Článek

Inspirací by prý mohl být třeba takzvaný systém frakcí, který funguje v Německu. Čas, který by jednotlivé strany měly pro svá vystoupení, by tak byl poměrně odvozen od jejich početního zastoupení ve Sněmovně.

Podle Gazdíka by změny mohly být připraveny v řádu měsíců. Obstrukce ve Sněmovně trvají od úterý, opozice tak chce oddálit přijetí zákonů zdravotnické, sociální a důchodové reformy, vrácených Senátem.

Inspirace v Bundestagu

"Já si myslím, že jednací řád je koncepčně špatně postavený, protože jaksi přiznává velké postavení jednotlivým poslancům," řekl ústavní právník Jan Kysela v ČT. To prý pro zemi s poměrným volebním systémem, která má ve Sněmovně více stran, není vhodné.

Podle Stanjury je například v německém Bundestagu u každého bodu určena délka debaty, čas jednotlivých frakcí je vztažen k velikosti frakce. Je potom jedno, jestli mluví například jeden člen frakce půl hodiny nebo 30 členů po minutě.

Anketa

Měly by být obstrukce ve Sněmovně omezeny?
Ano, ohrožují chod Sněmovny
81,3 %
Ne, patří k běžným způsobům jednání
18,7 %
Celkem hlasovalo 15059 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám