Hlavní obsah

Opozice vytáhla novou taktiku, za pultík zamířili neumlčitelní senátoři

Novinky, jim
Praha
Aktualizováno

ČSSD vytáhla nový obstrukční trumf. Ve Sněmovně jsou její senátoři, kteří předtím projednávané reformní zákony zamítli a vrátili dolní komoře znovu k projednání. Své stanovisko mají zdůvodňovat a jejich proslovy nelze omezit. Nakonec byla obstrukční debata ukončena po půlnoci.

Foto: Jakub Dospiva, ČTK

Opozici ve Sněmovně přišel podpořit i senátor Jiří Dienstbier ml.

Článek

Obstrukční debaty opozice byly na návrh předsedy poslanců TOP 09 a Starostové Petra Gazdíka ukončeny po půlnoci. Poslanci se mají do Sněmovny vrátit v sobotu v 9:00.

Sociální demokraté však i během víkendu hodlají obstruovat i navzdory opatření koalice, která se usnesla, že se projevy k jednotlivým bodům zkrátí na deset minut, přičemž promluvit budou moci poslanci ke každému tématu maximálně dvakrát. Navíc se koalice rozhodla body slučovat, aby se vedly diskuze co nejkratší.

Jenže ČSSD hodlá nadále blokovat schvalování reformních zákonů. Její předseda Bohuslav Sobotka z postu šéfa poslaneckého klubu hojně využívá svého práva na neomezený projev, přičemž mu nevadí se opakovat.

Navíc už v pátek do sálu zavítali senátoři ČSSD, jejichž odůvodnění, proč byly konkrétní zákony zamítnuty a vráceny, nelze omezit.

Soc. dem. po dvě hodiny dokázali prodlužovat schválení pořadu schůze, protože přednášeli návrhy na zařazení nových či vyřazení jiných bodů k projednání. Při předkládání návrhů k projednání neopomíjeli přednést alespoň krátké, ale spíše delší zdůvodnění. Tak už jen schvalování pořadu schůze se jim podařilo protáhnout o tři hodiny. Mimo jiných byl vznesen například návrh na pozvání guvernéra České národní banky do Sněmovny.

Poslanci koalice nemají vůči taktice obstrukce námitky a uznávají její legitimitu, přesto je již mezi nimi po probdělých nocích patrná nervozita.

Foto: Jakub Dospiva, ČTK

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka s místopředsedou strany Michalem Haškem ve Sněmovně

Němcová: Aspoň to mají na stroji

U řečnického pultu neobvykle stanula předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová (ODS), kterou rozčílilo, že někteří socialisté podle ní nejprve navrhovali některé body vyřadit, ale posléze je žádali na pořad schůze opět doplnit.

Němcová vyjmenovala tři příklady. V jednom z nich dokonce navrhoval naprostý opak stejný poslanec, Alfréd Michalík. Předsedkyně Sněmovny připomněla, že v úterý žádal vyřazení Zprávy o inflaci za červenec 2011 se zdůvodněním, že ztrácí aktuálnost. V pátek zprávu navrhl zařadit a argumentoval tím, že jde o důležitý materiál pro upřesnění prognóz pro návrh státního rozpočtu.

Němcová ČSSD napadla, že provádí nepromyšlené obstrukce čtenými projevy, které jim předepsal stranický sekretariát. „Dnes to mají alespoň napsané na stroji,“ ocenila však šéfka Sněmovny. Sklidila velmi dlouhý potlesk, její vyjádření pak vyvolalo přestřelku lídrů.

Sobotka se v dalším rozsáhlém proslovu ohradil, že od počátku transparentně deklarovali, že obstruovat budou, aby zabránili schválení reforem.

Nato si vzal slovo ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09), který Sobotku přirovnal ke svému stranickému šéfovi Karlu Schwarzenbergovi s tím, že občas ani jednomu lidé nerozumějí.

„Opravdu vám nejde vůbec o obsah, ale o formu? Nemůžeme vám brát právo se zesměšňovat. Mají ale tady padat tlachy, jenom aby se zaplnily tisíce minut, abychom tu vyslechli libanonské verše (ty byly z těch únosnějších), opravdu si myslíte, že od toho je tu parlament? Připravte si to alespoň tak, abychom se vám za to nemuseli smát,“ pravil s přiškrceným hlasem Kalousek.

Mohou hovořit 27 hodin

Na něj pak navázal premiér Petr Nečas (ODS) a Sobotkovi poděkoval, že přiznal, že ČSSD nejde o diskuzi, ale jen o obstrukci. „Jistě to dorazí i do budovy Ústavního soudu, protože snad nebude chtít, aby jedna malá agresivní skupinka blokovala jakoukoli ústavní instituci,“ řekl Nečas v narážce na stížnosti soc. dem., že koalice bojuje s jejich obstrukcemi protiústavně.

Doplnil, že i s dvakrát deseti minutami ke každému bodu mohou soc. dem. mluvit bez přestávky 27 hodin. „Podle standardního rozvrhu mohou tři dny nepřetržitě mluvit. To je větší prostor na ten obsah, než je duševně a psychicky zdrávo,“ zdůraznil Nečas. Podle něj už není mezi vážně míněnými projevy a obstrukčními proslovy patrný rozdíl a jako příklad uvedl debatu nad zákonem o státním rozpočtu, který ČSSD slíbila propustit ke schválení.

Nečas: Měli by se chovat jako státotvorná strana

„Jedenáct hodin mlácení prázdné slámy a vy říkáte, že to nebyla obstrukce?“ zlobil se Nečas. Premiér se pak rozpálil a důrazně prohlásil, že obstrukce se mají využívat jen výjimečně, jednou za politickou generaci. „Vy si s obstrukcí nemáte vůbec hrát, protože skutečně způsobujete rány české demokracii,“ horlil Nečas.

„Zanechte dětinského jednání a začněte se chovat jako státotvorná strana,“ vyzval na závěr šéf vlády a Sněmovnou opět rezonoval dlouhý potlesk.

Sobotka se ale nedal a v dalším sáhodlouhém monologu připomněl Nečasovi minulé volební období, kdy se ODS dostala k vládě jen díky hlasům přeběhlíků z řad ČSSD. „To bylo podle vás legitimní?“ ptal se Sobotka s tím, že tehdejší vláda nebyla u moci z vůle většiny. Zdůraznil, že je nyní zcela jasné, že s touto vládou již dnes většina nesouhlasí.

Reklama

Výběr článků

Načítám