Hlavní obsah

Heger garantoval lékařům růst platů o 6,25 procenta, slíbil ale 10 procent

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ministerstvo zdravotnictví chce příští rok zvýšit platy lékařů a zdravotníků ve dvou krocích. Od ledna by měly tarifní mzdy vzrůst o 6,25 procenta a podle vývoje ekonomiky dojde v druhém pololetí k dalšímu navýšení. Oznámil to v pátek ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09). Dohodnuto přitom bylo zvýšení o 10 procent.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09)

Článek

Podle Hegera představuje nárůst o 6,25 procenta čtyři až pět miliard korun. K dalšímu zvýšení o 3,75 procenta by mohlo dojít v pololetí, případně později. Heger to podmínil vývojem ekonomiky s tím, že odmítá ohrozit celý systém. V případě krizového scénáře připustil, že k druhému navýšení by mohlo dojít až v roce 2013. Podle ministra jde o kompromisní řešení.

Ministr může navýšení platů nařídit v nemocnicích přímo řízených ministerstvem, v případě ostatních nemocnic k tomu vyzve hejtmany a další zřizovatele. V této souvislosti bude změněna i úhradová vyhláška, která peníze do nemocnic přinese.

Ministerstvo se se zdravotníky v souvislosti s protestní akcí Děkujeme, odcházíme dohodlo pro rok 2012 na nárůstu platů o deset procent. Odboráři se obávají, že změnou úhradové vyhlášky by nemuseli peníze doputovat přímo k lékařům a zdravotníkům.

Místopředseda LOK Miloš Voleman uvedl, že odbory se o ministrově návrhu musí nejprve poradit. Odmítl však, že by se jednalo o kompromis a odkázal na podepsané memorandum, které hovoří o desetiprocentním nárůstu mezd.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám