Hlavní obsah

Za názory na sexuální výchovu v televizní debatě chce ředitel vyhodit učitelku

Právo, jp
Praha

Učitelce francouzštiny z pražské ZŠ Kuncova Arjaně Shameti hrozí výpověď z práce – za to, že minulý týden prezentovala své poznatky a názory v diskusním pořadu ČT Máte slovo na téma sexuální výchova. Důvodem navrhované výpovědi má být, že učitelka vynesla tajné informace a poškodila dobré jméno školy. Kritizovala totiž způsob sexuální výchovy na své škole.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Výchovu tam učí její nadřízený, ředitel Pavel Petrnoušek, jenž je zároveň autorem kapitoly Didaktické náměty v Sexuální příručce, což je metodický pokyn, jak sexuální výuku na školách vyučovat. Ministerstvo školství nakonec kontroverzní metodiku stáhlo z webu.

Podle slov učitelky v pořadu se jí žáci svěřují, že se v hodinách vedených Petrnouškem stydí. Výchova je jim prý nepříjemná a urážející. Podle Shameti si měli chlapci a děvčata navzájem říkat, zda již masturbovali či mají menstruaci. Prezervativy se učí navlékat na vibrátor. Děti se prý ale bojí odmítnout účast na takové výchově, protože proti nim stojí autorita ředitele.

Dobeš slíbil, že nechá případ prošetřit

Jelikož je v celém případu mnoho „ale“, slíbil ministr školství Josef Dobeš (VV), že se v případě, kdyby skutečně učitelka výpověď ze školy dostala, zasadí o prošetření důvodů.

Stínový ministr školství Marcel Chládek, který v pořadu rovněž vystupoval, přestože Shameti stála názorově proti němu, se učitelky, když se o nastalé situaci dozvěděl, zastal. Proti postupu Petrnouška se ohradil.

„Za celé čtyři roky, co mám na starost diskusi Máte slovo na ČT a ani za dob vysílání pořadu Kotel na Nově jsem nezažila, aby byl někdo z účastníků debaty vyhozen z práce jen proto, že ve veřejné televizní diskusi projevil svobodně názor. Je to opravdu nehorázné a bezprecedentní. Je to plivnutí do tváře demokracie,“ reagovala moderátorka Michaela Jílková.

Anketa

Jste pro vyučování sexuální výchovy na ZŠ?
Ano
84,2 %
Ne
15,8 %
Celkem hlasovalo 6736 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám