Hlavní obsah

Kdo opustí euro, musí pryč z celé EU, varoval Brusel

Brusel
Aktualizováno

Evropská komise ve čtvrtek podle sdělení agentury AFP varovala, že žádná země nemůže opustit eurozónu a přitom zůstat v Evropské unii. Podle komise to plyne z Lisabonské smlouvy. Uvedla to mluvčí komise Karolína Kottová.

Foto: Profimedia.cz

Předseda Evropské komise José Manuel Barroso s řeckým premiérem Jorgem Papandreem.

Článek

Kottová odmítla komentovat další případný osud Řecka. Když však byla dotázána, jestli je možné odejít z eurozóny a přitom zůstat členem EU, Kottová řekla: „Smlouva nepředpokládá odchod z eurozóny bez opuštění EU.“ Měla na mysli Lisabonskou smlouvu. Smlouva přijatá v roce 2009 poprvé zahrnovala i klauzuli o odchodu z EU, ale nenabídla možnost opuštění společné měny.

„Místo Řecka je v eurozóně a existují tu nástroje a bylo dosaženo dohod, aby tato skutečnost pokračovala,“ řekla ještě mluvčí.

Německá kancléřka Angela Merkelová však ve čtvrtek řekla, že upřednostňuje záchranu eura před záchranou Řecka, i když by si přála, aby Řecko zůstalo v eurozóně. [celá zpráva]

Britská sázková kancelář William Hill ale už vypsala podle BBC kurs 1,5 na to, že Řecko eurozónu opustí do konce roku 2012. "Poprvé sázíme na to, že Řekové velmi pravděpodobně opustí euro," uvedl mluvčí kanceláře Graham Sharpe.

Proč nelze opustit euro a zůstat přitom v EU

Podle současných právních mechanismů Unie, které jsou zakotveny v článku 50 Smlouvy o EU ve znění podle Lisabonské smlouvy, znamená vystoupení z eurozóny opravdu zároveň opuštění celé EU. Je to proto, že Lisabonská smlouva zavázala všechny členské země ke kompletnímu akceptování právního řádu EU. Nelze už tedy postupovat podle mezinárodního práva, které umožňuje vypovězení každé mezinárodní smlouvy.

Vzhledem k tomu, že členství v eurozóně je podle Maastrichtské smlouvy povinné pro všechny členské země EU, které splňují kritéria pro zavedení eura, Řecko se nemůže z této povinnosti vyvázat, aniž by porušilo právní řád EU. Aby mohlo opustit eurozónu, muselo by opustit i EU, jejíž právní řád by v tu chvíli nemohlo dodržet. Nebo by muselo dojít k úpravě právního mechanismu EU, která by povinné členství v eurozóně zrušila.

Reklama

Související články

Řecko odmítáním pomoci vytočilo Evropu

Pondělní oznámení řeckého premiéra Georgia Papandrea, že vypíše kvůli přijetí další finanční pomoci od eurozóny referendum, vyvolalo na evropských finančních...

Výběr článků

Načítám