Hlavní obsah

Postoj k referendu o euru rozpoltil řeckou vládu, ta ale neodstupuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Atény
Aktualizováno

Návrhu řeckého premiéra Jorgose Papandrea na uspořádání referenda ohledně pomoci eurozóny pro krachující zemi se vzepřela čtveřice ministrů včetně šéfa státní pokladny. Třicet vládních i opozičních poslanců žádá ustavení vlády národní jednoty. Papandreu ale popřel, že by nabídl rezignaci, jak média spekulovala. Vláda neodstupuje.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Řecký premiér George Papandreou

Článek

Vláda ve čtvrtek mimořádně zasedala. Zdroj stanice BBC uvedl, že premiér by se měl hned po jednání setkat s prezidentem Karolosem Papuliosem. Papandreu by mohl nabídnout svoji rezignaci, aby nechal vzniknout novou vládu široké koalice.

Podle řecké státní televize ale Papandreu při krizovém jednání kabinetu svou rezignaci nenabídl. "Premiér nepodá demisi, vláda nepodá demisi," uvedl zdroj z vlády pro agenturu Reuters. Prezidentská kancelář oznámila, že žádná schůzka není plánována.

Papandreu původně vyzval na pátek k hlasování o důvěře vládě. Jeho strana PASOK má v parlamentu těsnou většinu, ale někteří její zástupci chtějí, aby se do čela vlády postavil bývalý viceprezident Evropské centrální banky Lukas Papademos.

Třicet poslanců z obou táborů už podepsalo list, v němž vyzývají k ustavení přechodné vlády široké koalice. Píší v něm: "Považujeme ustavení jednotné vlády za nutné kvůli tomu, aby prosazovala národní cíle a dovedla zemi co nejrychleji, jak je možné a bezpečné, k volbám."

Opozice s vládou velké koalice souhlasí, pokud odstoupí Papandreu.

Spor o zachování eura

Řecký premiér tento týden zaskočil eurozónu, když prohlásil, že by o záchraně z její strany měli hlasovat občané. Řecko přitom už měsíce vyjednává o záchraně a evropské instituce jí přislíbily 130 miliard a smazání 50 procent dluhu.

Kvůli sporům ohledně pomoci dokonce padla na Slovensku vláda. [celá zpráva]

Řecká vláda se otřásá v úvodní den zasedání skupiny zemí G20 v Cannes, kde bude dluh Řecka a dalších členských států eurozóny nepochybně hlavním tématem. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám