Hlavní obsah

Izrael stupňuje sankce vůči Palestincům kvůli jejich přijetí do UNESCO

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém

Izrael v úterý dočasně pozastavil platby palestinské samosprávě, uvedla televize Sky News. Podle listu Ha´arec také rozšíří výstavbu na okupovaných územích na západním břehu Jordánu, kde vznikne 2000 nových bytových jednotek.

Foto: Jim Hollander, Reuters

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Článek

O výstavbě rozhodl izraelský premiér Benjamin Netanjahu s osmi ministry. Bytové jednotky mají vzniknout ve Východním Jeruzalémě i v osadách Guš Etziom a Ma´aleh Adumim.

„Všechny tyto zmíněné oblasti by měly zůstat pod izraelskou kontrolou i na základě jakékoli případné mírové dohody,“ stojí v tvrdém prohlášení Netanjahuovy kanceláře. To znamená, že Izrael trvá na nedělitelnosti Jeruzaléma, i když východní část anektoval poté, co ji v roce 1967 okupoval po šestidenní válce.

Palestinci v ní přitom chtějí mít své hlavní město. Současně z jeho vyjádření plyne, že si míní ponechat i část okupovaných území, kde jsou největší židovské osady.

Palestincům nejvíce vadí právě rozšiřování osad, kvůli čemuž zamrzly vzájemné rozhovory. Palestinci trvají na zmrazení výstavby a kvůli jejímu pokračování se rozhodli požádat o uznání samostatnosti v OSN.  [celá zpráva]

Úředníci zdůraznili, že výstavba je reakcí na pondělní přijetí palestinské samosprávy do UNESCO. To kvůli tomu přestane dostávat peníze od USA, které jsou největším přispěvatelem. To by mohlo činnost UNESCO ochromit. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám