Hlavní obsah

UNESCO přijala Palestinu za člena, USA pozastavily vyplácení příspěvků

New York
Aktualizováno

Organizace Spojených národů pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO) v pondělí za svého člena přijala Palestinu. Spojené státy a Izrael kvůli tomu dříve pohrozily, že pozastaví své finanční příspěvky. USA ještě v pondělí hrozbu naplnily. Proti přijetí Palestiny byla i Česká republika.

Foto: Darren Whiteside, Reuters

Předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás

Článek

Pro přijetí se vyslovilo 107 členských států, proti bylo 14 zemí a ostatní se hlasování zdržely. Proti byly např. USA, Kanada a Německo, pro Brazílie, Rusko, Čína, Indie, JAR či Francie.

Palestina se stane 195. členem organizace, až její zástupci ratifikují a podepíšou její úmluvu.

Spojené státy společně s Izraelem minulý týden varovaly, že v takovém případě pozastaví organizaci platby. Američané hrozbu v pondělí splnili.  "Mělo by to vážné následky, museli bychom omezit programy a upravit rozpočet," přiznala ještě před rozhodnutím USA předsedkyně UNESCO Irina Bokova.

Česko bylo proti

Také Česká republika hlasovala proti členství Palestiny v UNESCO. "Především proto, že žádost o palestinské přijetí do UNESCO považujeme za špatně načasovanou a dále komplikující již tak složité snahy znovu rozběhnout jednání mezi oběma stranami – palestinskou a izraelskou. Navíc v době, kdy toto úsilí znovu podkopávají raketové útoky na území Izraele z Gazy," uvedl na dotaz Novinek mluvčí ministerstva zahraničí Vít Kolář.

ČR podle něj od samého začátku zastává názor, že by palestinská státnost neměla být řešena jednostrannými kroky, ale v rámci blízkovýchodního mírového procesu. "V současnosti se OSN v New Yorku zaobírá otázkou členství Palestiny v této organizaci. Iniciativa Palestiny v UNESCO tak předchází rozhodnutí na tomto globálním politickém fóru," doplnil Kolář.

Palestina tlačí na uznání nezávislosti

Krok je součástí snah palestinské samosprávy dostát na půdě OSN uznání své nezávislosti. Její předseda Mahmúd Abbás v září během Valného shromáždění požádal o přijetí samostatného státu v hranicích z roku 1967. Rada bezpečnosti OSN se k tomu ještě nevyjádřila, ale USA avizovaly, že přijetí budou vetovat.

Americký prezident Barack Obama prohlásil, že konflikt Palestinců s Izraelci nevyřeší jednostranný krok a obě strany vyzval ke kompromisní dohodě u jednacího stolu.

Reklama

Výběr článků

Načítám