Hlavní obsah

Růst eurozóny se přiblíží nule, schytá to i Česko

– Paříž • Aktualizováno
Novinky, pit

Růst ekonomiky eurozóny dozná v příštím roce výrazného zpomalení a její hrubý domácí produkt (HDP) se zvýší podle Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) pouze o 0,3 procenta. Ještě v květnu přitom OECD odhadovala růst ve výši dvou procent, jak uvádí agentura Reuters. Na chabý růst v eurozóně brzy doplatí i Česko.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Jde o značně alarmující zprávu, uveřejněnou nedlouho před summitem lídrů skupiny G20, který se má konat ve francouzském Cannes ve dnech 3. a 4. listopadu. Dá se očekávat, že hlavními tématy tu budou právě hospodářské vyhlídky a podpora globální ekonomiky.

Zpráva OECD hovoří o tom, že některé země platící eurem ani nemusí udržet svůj růst. Situace se dramaticky zkomplikovala v posledních měsících, kdy Řecko balancuje na pokraji bankrotu a dluhová krize hrozí proniknout plnou silou i do dalších zemí eurozóny. Zasažen je navíc i bankovní sektor.

Podle OECD zpomalí i ekonomika Spojených států, konkrétně z původně odhadovaných 3,1 procenta na 1,8 procenta.

„Zhoršení finančních podmínek podobných krizi z let 2007 až 2009 by mohl vést k poklesu hodnoty HDP v některých velkých ekonomikách v první polovině roku 2013 až o pět procent,“ nastínila negativní vývoj OECD.

OECD rovněž vyzvala Evropu, aby co nejdříve konkretizovala svá protikrizová opatření, dojednaná na bruselském summitu 26. října.

Zasekne se i tuzemská ekonomika

Zpomalit by výrazně měla i česká ekonomika. Podle ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) by se mělo jednat v příštím roce pouze o jednoprocentní růst. „Seriózní prognóza z října je jedno procento, ale obávám se, že lednová prognóza bude horší,“ řekl Kalousek v nedělním pořadu České televize Otázky Václava Moravce.

Ministr ovšem nevyloučil ani variantu, že by se země propadla do recese. Ještě v červenci nicméně hovořilo ministerstvo financí ve své prognóze o růstu 2,5 procenta.

„Pracujeme i na katastrofickém scénáři, to znamená, že bychom šli do hluboké recese. Tam by musela vláda přijít se zásadními opatřeními na výdajové i příjmové straně,“ dodal Kalousek.

Spotřebitelské ceny by se letos měly podle pondělní zprávy ministerstva financí (MF) zvýšit o 1,9 procenta. V roce 2012 bude míra inflace výrazně ovlivněna zvýšením redukované sazby DPH na 14 procent a měla by dosáhnout 3,2 procenta. „Také v tomto případě jsou rizika vychýlena směrem dolů,“ nastínil tiskový mluvčí MF Ondřej Jakob.

Situace na trhu práce zřejmě bude odrážet pomalý růst ekonomiky a zvýšenou nejistotu ohledně dalšího vývoje. „Zaměstnanost by letos měla vzrůst o 0,4 procenta, pro rok 2012 však počítáme s poklesem o 0,2 procenta,“ doplnil Jakob.

Reklama

Výběr článků

Načítám