Hlavní obsah

Kalouskův katastrofický scénář: Česko může spadnout do hluboké recese

Novinky, sad
Praha
Aktualizováno

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) v Otázkách Václava Moravce uvedl, že zpomalení ekonomiky nastalo v celé Evropě a očekává pro příští rok jen jedno procento růstu. Nevyloučil ale ani možnost, že země spadne do recese.

Článek

„Seriózní prognóza z října je jedno procento, ale obávám se, že lednová prognóza bude horší,“ řekl Kalousek.

"Pracujeme i na katastrofickém scénáři, to znamená, že bychom šli do hluboké recese. Tam by musela vláda přijít se zásadními opatřeními na výdajové i příjmové straně," dodal.

Ministerstvo financí v červenci odhadovalo růst české ekonomiky na 2,5 procenta.

Všichni věděli, že Řekové lžou

Hlavní příčina potíží je v tom, že se v EU nedodržuje, co se dohodne, domnívá se Richard Falbr (ČSSD). Evropa je podle něj dvourychlostní: "Každý věděl, že Řekové falšují statistiky, je to selhání evropských institucí."

Kalousek poté hájil druhý pilíř penzijní reformy (dobrovolný). "Jediné, o čem jsem ochoten diskutovat, je datum účinnosti, zda od 1.1. 2013 nebo 2014. Ale je vyloučeno, že bychom od reforem ustoupili."

"Stejně tak neustoupíme od reforem pracovního trhu a úsilí zjednodušit daňový systém."

Foto: Petr Horník, Právo

Richard Falbr a Miroslav Kalousek před začátkem nedělního pořadu OVM.

Hnědnutí společnosti

Falbr oponoval, že druhý pilíř je úsluha soukromým fondům. Následně Kalouska obvinil, že přispívá k "hnědnutí společnosti".

Kalousek řekl, že nebezpečná je hlavně rovnostářská politika, která do bídy pošle všechny. Zvýší se tak podle něj poptávka po totalitně revolučních řešeních. "Budou tu jednoduchá nahnědlá řešení a v tom vidím pro TOP 09 zásadní výzvu."

Sociolog Petr Matějů uvedl, že kdyby se reformy udělaly před 10 lety, byly by dopady mnohem menší. Rovněž varoval před "spirálou rovnostářství".

Co s eurem

Richard Falbr poté odmítnul referendum o zavedení eura a uvedl, že Češi jsou soustavně bombardování z Hradu protievropskými výroky, ale lidé jsou pro EU, jejíž výhody jsou obrovské.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám