Hlavní obsah

Zeman navrhl pověřit vedením pražských vrchních žalobců svého náměstka Mečla

Právo, Radim Vaculík, Josef Koukal

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman navrhl ve čtvrtek ministru spravedlnosti Jiřímu Pospíšilovi (ODS) pověřit dočasně po dobu tří měsíců vedením Vrchního státního zastupitelství v Praze (VSZ) svého nynějšího náměstka Stanislava Mečla.

Foto: Milan Malíček, Právo

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman

Článek

Učinil tak oproti všem předpokladům, neboť podle informací Práva byla pro Zemana první volbou prezidentka Unie státních zástupců a náměstkyně šéfa ústeckých krajských žalobců Lenka Bradáčová. Tu chce ale Zeman podle velice důvěryhodného zdroje Práva do funkce rovnou jmenovat, ale až po ukončení Mečlova mandátu.

Mečl by měl už od pondělí 31. října nahradit nedávno dovolaného šéfa vrchních žalobců Vlastimila Rampulu, nicméně do funkce nebude jmenován, nýbrž jen pověřen do 31. ledna příštího roku.

„Dnešního dne jsem navrhl pověřit funkcí vrchního státního zástupce v Praze Stanislava Mečla, který je v současné době mým náměstkem. Pro tento účel jsem připraven jej dočasně přidělit k vrchnímu státnímu zastupitelství. Pochopitelně tak bude pozastavena jeho funkce na Nejvyšším státním zastupitelství, nicméně ji nebudu obsazovat, protože předpokládám, že se do této funkce vrátí,“ řekl ve čtvrtek Právu sám Zeman.

Stanislav Mečl
začínal na státním zastupitelství v Plzni. Od května 2009 působil na odboru závažné hospodářské a finanční kriminality Nejvyššího státního zastupitelství (NSZ). Od března 2010 řídil oddělení korupce a ochrany zájmů Evropské unie a působil jako styčný státní zástupce NSZ pro komunikaci s Evropským úřadem boje proti podvodům v Bruselu - OLAF. Od letošního ledna se stal náměstkem nejvyššího státního zástupce.

Sice zatím není jasné, kdy ministr Pospíšil jeho čtvrteční návrh posvětí, podle informací Práva z důvěryhodného zdroje jsou ale se Zemanem na pověření Mečla předběžně dohodnuti.

„Po doktoru Mečlovi chci, aby za tu krátkou dobu nastartoval určité změny na VSZ, a to zejména směrem ke speciálnímu odboru závažné hospodářské a finanční kriminality. Tam využívám i toho, že pan Mečl dlouhou dobu působil na tomto odboru na Nejvyšším státním zastupitelství a tu problematiku zná. Chce práci tam zefektivnit,“ přiblížil Zeman.

Pouze tříměsíční mandát pro Mečla zvolil podle svých slov proto, že očekává právní kroky Rampuly proti říjnovému rozhodnutí ministra o jeho odvolání.

„Budu čekat, jak bude procesně dál postupovat doktor Rampula, který má dva měsíce na podání správní žaloby. Proto je tam v současné době zvolena u Mečla lhůta tří měsíců,“ podotkl Zeman.

Rampula už podal žalobu

Rampula už dříve několikrát avizoval, že žalobu ke správnímu soudu proti sesazení z funkce skutečně podá a pokud by spor vyhrál, musel by ho ministr na post šéfa vrchních žalobců zase vrátit. Právu se ve čtvrtek podařilo zjistit, že Rampula už tento krok učinil.

„Správní žalobu doktora Rampuly proti rozhodnutí o jeho odvolání jsme obdrželi 19. října. Obsahuje i žádost o odkladný účinek rozhodnutí,“ potvrdil ve čtvrtek Právu místopředseda Městského soudu v Praze pro správní úsek Jan Ryba.

Pokud by Rampula s návrhem na odkladný účinek žaloby na ministerstvo spravedlnosti uspěl, vrátil by se fakticky okamžitě do funkce až do doby, než správní soud ve sporu rozhodne. „Žádost se řeší přednostně, soudce však nemá zákonem stanovenou lhůtu, do kdy o ní musí rozhodnout. Podle zákona si musí k návrhu vyžádat stanovisko žalovaného, tedy ministerstva spravedlnosti,“ podotkl Ryba s tím, že soudcem určená lhůta pro vyjádření vyprší ministerstvu začátkem příštího týdne. Poté může soudce o dokladném účinku žaloby rozhodnout.

Od února chce Bradáčovou

Zeman Právu rovněž sdělil, že poté, kdy Mečlovi vyprší dočasné pověření, rád by navrhl ministrovi definitivní jmenování nového šéfa pražských vrchních žalobců. Koho by do této funkce chtěl, to zatím odmítl komentovat.

Podle zdroje Práva má Zeman naprosto jasno - chce za vrchní státní zástupkyni Bradáčovou. Právu se podařilo zjistit, že právě ji mínil nejvyšší žalobce navrhnout na post už teď v říjnu. Podle kuloárních informací z politické i justiční scény je však tato velmi razantní státní zástupkyně prý zatím neprůchodná u některých zástupců vládní koalice, především v nejsilnější koaliční straně ODS, za kterou je ve vládě ministrem spravedlnosti Pospíšil.

Ten údajně Zemanovy úvahy pověřit vedením VSZ Bradáčovou zamítl, takže šéf žalobců ukázal na svého náměstka.

„Já nikdy dopředu o jménech nehovořím, což platí i v tomto případě. Nicméně mohu říci jednu věc, že na místo vrchního státního zástupce v Praze bych chtěl člověka, který je velice odborně zdatný, má zkušenosti s vedením státního zastupitelství, dobré pracovní výsledky a zároveň kvalitní pracovní vztahy s policií,“ poznamenal Zeman.

K opakované otázce Práva, zda takovým člověkem je podle něj Lenka Bradáčová, se Zeman odmítl vyjádřit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám