Hlavní obsah

Dohoda o Řecku napumpovala Evropě svaly

– Londýn • Aktualizováno
Novinky,

Evropské akcie zaznamenaly ve čtvrtek ráno vzestup na 12týdenní maximum. Po rozhodnutí lídrů EU umazat Řecku 50 procent jeho dluhu u bank a navýšit objem peněz v záchranném fondu na jeden bilión eur stoupl index FTSEurofirst o 3,7 procenta na 3120,4 bodu, což je nejvyšší hodnota od začátku srpna, píše agentura Reuters. Růst zaznamenalo také euro vůči dolaru a zpevnila i koruna.

Článek

Společná evropská měna se vyšplhala až na 1,4038 dolaru, což je nejvyšší úroveň od 8. září. Propad na sedmitýdenní minimum 75,607 bodu naopak zaznamenal dolarový index, tedy hodnota americké měny proti koši měn.

Výrazně posiluje také česká měna. Ve čtvrtek dopoledne proti středě vůči euru zpevnila o 16 haléřů na 24,88 Kč/EUR. K dolaru si polepšila o 31 haléřů na 17,79 Kč/USD, vyplývá z údajů serveru Patria Online.

Západoevropské indexy zběsile rostou na vlně krátkodobého optimismu
Michal Stupavský, Conseq Investment Management

Server BBC uvádí, že všechny  ostatní evropské trhy vyskočily na téměř tříměsíční maxima: francouzský CAC 40 posílil o 5,16 %, německý DAX o 4,46 % a britský FTSE 100  o 2,54 %. Posílila i aténská burza o 4,8 procenta a akcie řeckých bank až o deset procent.

Po otevření amerického trhu vzrostl i Dow Jones o 1,39 procenta. Kladná ale byla už předtím reakce asijských burz, japonský Nikkei si připsal 3,9 procent.

Akcie bank rostly 

Výrazně si polepšily akcie bank, které v posledních týdnech šly hodně dolů. Francouzská BNP Paribas, která ztratila přes polovinu hodnoty, posílila o 16,6 procenta, Societe Generale o 16 procent a Credit Acricolé o 21 procent. Obě poslední přitom měly hodně řeckých úvěrů stejně jako německá Deutsche Bank, která si podle Bloombergu připsala přes deset procent. Royal Bank of Scotland posílila o 12 procent.

Vzrostla i ceny ropy a mědi, naznačující, že by se mohla oživit ekonomika. Naopak zlato oslabilo.

Analytici varují, může jít o krátkodobý efekt

Odpuštění poloviny řeckého trhu odstranilo nejistotu na trhu, domnívá se analytik Philippe Gijels z BNP Paribas Fortis Global Markets. "Bylo důležité přesvědčit trh, že je to dobrý plán. Obnovení důvěry je důležitým krokem v ozdravném procesu," uvedl. Napumpování EFSF biliónem eur podle něj vytvoří ochrannou zeď mezi Řeckem a ostatními.

Michal Stupavský ze společnosti Conseq Investment Management ale varuje, že může jít jen o krátkodobý jev: "Západoevropské indexy zběsile rostou na vlně krátkodobého optimismu. Domníváme se nicméně, že tento optimismus by mohl v nejbližších dnech vyprchat. Dosažená opatření na záchranu Řecka sice v určitých aspektech jdou správným směrem, nicméně dlouhodobá situace dluhem zmítané eurozóny není rozhodně vyřešena. Pouze jsme nyní udělali další malý krůček k dlouhodobé stabilizaci situace. "

Dohodu o zvýšení efektivity záchranného fondu EFSF a umazání poloviny řeckého dluhu bude následovat i rekapitalizace evropského bankovního sektoru, která spolkne přibližně 106 miliard euro.

Reklama

Související témata:

Související články

Banky odpustí Řecku polovinu dluhů

Evropský summit o řešení dluhové krize skončil po celonočním jednání dohodou, podle níž mají banky odepsat polovinu řeckých dluhů. Ve čtvrtek nad ránem to...

Výběr článků

Načítám