Hlavní obsah

V Turecku našli v troskách živé novorozeně i jeho matku

Novinky, alt
Aktualizováno

Počet obětí, které si vyžádalo nedělní zemětřesení na východě Turecka, stoupl na 336. Záchranáři v sutinách pátrají po přeživších. V úterý našli pět lidí, kteří v troskách přežili. Jedním ze zachráněných je i čtrnáctidenní novorozeně. Záchranáři ale objevili i mnoho mrtvých těl. Teploty v noci klesají k nule.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záchranáři vyprostili z trosek živé dvoutýdenní dítěVideo: Reuters

 
Článek

Novorozená Azra Karadumanová přežila v troskách domu ve městě Ecris podle televize SkyNews 46 hodin. Dítě záchranáři ihned zabalili do deky a odvezli do nemocnice.

O několik hodin později se jim ze sutin podařilo vysvobodit i matku dítěte. Záchranáři ji ihned přepravili do nemocnice, lékaři konstatovali, že je v dobrém zdravotním stavu. Zachránit se podařilo i třiasedmdesátiletou babičku. Rodinu v neděli zasypaly trosky zříceného obytného domu. Otec zachráněného dítěte se stále nepodařilo nalézt.

Úřady v úterý uvedly, že počet obětí stoupl na 336, dalších 1300 lidí je zraněno. Pod troskami jsou stále živí lidé. Po třiceti dnech nalezli například devítiletou dívku nebo osmnáctiletého chlapce, který seděl s kamarádem v čajovně, když zemětřesení začalo.

Vyprostit se podařilo i těhotnou ženu a její dvě děti.

Foto: Reuters

Záchranáři z trosek v Turecku vyprostili novorozeně.

Devítiletý chlapec čeká, až zachrání rodiče

Záchranáři v pondělí vytáhli z trosek zříceného pětipatrového domu také devítiletého chlapce. Oguz Isler v nich strávil osm hodin. Druhý den už opět postával u zřícené budovy, odkud ho vytáhli, a čekal na zprávy o svých rodičích.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záchranáři v Ercisu vyprostili z trosek 23 lidíVideo: Reuters

Sledoval záchranáře a psy, jak procházejí trosky a pátrají po přeživších. "Měli by poslat víc lidí," poznamenal podle televize CBS. Záchranné práce sleduje spolu se sestrou.

Oba se ve chvíli zemětřesení nacházeli spolu s rodiči ve třetím patře budovy, kde bydlí jeho teta. Když začalo zemětřesení, pokoušel se utéct, ale spadly na něj dveře.

"Spadl jsem, když jsem se chtěl zvednout, narazil jsem hlavou do dveří. Rukou jsem dosáhl na díru ve zdi, ale nemohl jsem se dál pohnout. Zeď se pak rychle sesypala," popsal chlapec.

Volal o pomoc a záchranáři jej spolu se sestrou po osmi hodinách našli. "Nic mi nebylo, ale děsilo mě, jak jsem tam byl opuštěný. Trochu mě bolí hlava, ale doktor říkal, že to nic není," řekl.

Zemětřesení nejvíce postihlo města Van a Ecris. Zřítilo se v nich 2260 budov. Počet mrtvých stoupl na 336. Turecká agentura Dogan uvedla, že v úterý bylo nalezeno pět přeživších, byli ale objeveni i další mrtví.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Zemětřesení v Turecku pobořilo mnohapatrové budovyVideo: Reuters

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám