Hlavní obsah

Měl jste držet hubu, vyjel na vrcholném summitu Sarkozy po Cameronovi

Novinky, fia
Brusel

Do ostré názorové přestřelky se dostal britský premiér David Cameron a francouzský prezident Nicolas Sarkozy na nedělním summitu EU, který se týkal krize eura. Podle britského Guardianu se Sarkozy do Camerona nevybíravě pustil a řekl mu, že neustále eurozónu kritizuje a že promeškal příležitost sklapnout.

Foto: Profimedia.cz

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy s britským premiérem Davidem Cameronem

Článek

"Promarnil jste dobrou příležitost držet hubu," vyjel Sarkozy po Cameronovi a dodal: "Už je nám zle z toho, jak nás kritizujete a říkáte nám, co máme dělat. Říkáte, že nenávidíte euro, ale teď chcete zasahovat do našich jednání."

Summit se věnoval hledání řešení dluhové krize, v níž se eurozóna nachází. Další summit na toto téma je naplánován na středu, kdy by měly státy dojít k východisku.

Spor se vedl o to, zda se středečního summitu zúčastní jen zástupci 17 zemí platících eurem, jak požadoval Sarkozy, nebo přijedou představitelé všech 27 států EU, což prosazoval Cameron. Evropští lídři nakonec rozhodli, že se ve středu sejde celá sedmadvacítka.

Francie je jedním z nejvýznamnějších členů eurozóny, zatímco Británie má z eura vyjednanou trvalou výjimku. Cameron zastává stejně jako český premiér Petr Nečas (ODS) názor, že je třeba střežit i zájmy těch zemí, které euro přijmout nechtějí, protože to ovlivňuje integritu trhu všech zemí EU.

Anketa

Má britský premiér Cameron právo kritizovat eurozónu, přestože Británie není jejím členem?
Ano
88,4 %
Ne
11,6 %
Celkem hlasovalo 12301 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám