Hlavní obsah

Záchranáři se ke zraněným nedostali, k sanitkám je převezl náhradní vlak

Právo, Denisa Telaříková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava
Aktualizováno

Příčinou sobotní večerní nehody osobního vlaku v Ostravě je pravděpodobně chyba strojvedoucího. Vyšetřování však stále probíhá, v neděli se bude souprava vyprošťovat. Přitom bude provoz opět přerušen. Záchranáři na nepřístupném místě nezasahovali, zraněné k nim na nádraží dovezl náhradní vlak.

Článek

K vykolejenému vlaku mezi železničními zastávkami Vítkovice a Svinov v Ostravě v sobotu večer vyjely čtyři posádky záchranné služby. Vysláno bylo také několik sanitních vozidel Městské nemocnice Ostrava.

Podle mluvčího moravskoslezských záchranářů Lukáše Humpla byli zranění cestující z místa vykolejení převezeni náhradním vlakem na nádraží ve Svinově, kde si je převzali záchranáři. Ti ošetřili sedm osob, všechny byly v době ošetření při vědomí.

„Dvaačtyřicetiletý muž utrpěl poranění hrudníku, břicha a končetiny, jeho stav se jevil jako vážný. Po poskytnutí péče byl transportován na urgentní příjem Fakultní nemocnice v Ostravě-Porubě. Středně těžké až těžší zranění v oblasti hrudníku a dolní končetiny bylo také zjištěno u ženy ve věku osmapadesáti let. Pacientka byla předána rovněž na urgentní příjem fakultní nemocnice,“ popisoval Humpl a dodal, že v této nemocnici ještě skončili s lehčími poraněními další dva cestující z vlaku.

„Devětapadesátiletá žena a stejně starý muž měli lehčí poranění v oblasti zad a dolní končetiny,“ upřesnil mluvčí.

Další sedmatřicetiletou ženu předali záchranáři s poraněním zad do Městské nemocnice v Ostravě. Dva cestující pak byli ošetřeni s drobnými zraněními na místě a do nemocnice nemuseli odjet.

Podle ostravské policejní mluvčí Gabriely Holčákové bude vykolejený osobní vlak Elefant City během neděle vyproštěn speciální těžkou technikou. Na trati nyní jezdí vlaky omezeným způsobem. Během vyprošťování vlaku jeřáby bude ale provoz opět přerušen a pojedou náhradní autobusy.

„Nehoda se stala v sobotu kolem půl osmé večer. Dosud jsou na místě kriminalisté a zjišťují příčinu vykolejení vlaku. Pokračují také výslechy zúčastněných osob, budou pravděpodobně přibráni i znalci. Po zjištění všech faktů budou ve věci zahájeny úkony trestního řízení. V současnosti připadá v úvahu kvalifikace jako obecné ohrožení z nedbalosti,“ sdělila v neděli ráno Právu Holčáková.

Zatím to vypadá tak, že chybu zřejmě udělal strojvedoucí, který byl společně s dalšími šesti lidmi ošetřen záchranáři.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám