Hlavní obsah

Nečas chce referendum o euru, eurozóna hledá plátce, ne členy, tvrdí

• Aktualizováno

Předseda ODS Petr Nečas na kongresu ODS v Praze zopakoval, že bude požadovat, aby v České republice bylo referendum o vstupu do eurozóny. Ta už není tím, k níž se ČR v době vstupu do EU zavázala připojit. EU podle něj nyní nehledá nové členy ale nové plátce.

Článek

Nečas řekl, že když se ČR zavázala, že k eurozóně přistoupí, neručily státy za dluhy jiných zemí. Eurozóna má nyní stabilizační fond, z něhož hodlá platit závazky států, které nezvládly své hospodaření a hrozí jim bankrot.

"Pokud bychom chtěli do eurozóny, museli bychom nyní složit desítky miliard korun a připojit se k evropskému stabilizačnímu mechanismu," řekl Nečas.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda ODS Petr Nečas

"O vstupu do takového mechanismu musí rozhodnout občané v referendu," řekl Nečas. Poukázal na to, že podobně se chystá zachovat například Švédsko a nikdo se neopováží pochybovat, že by couvalo ze svých slibů.

Nejsme slabá vláda

V projevu vyzvedl i vládnutí koalice. Podle něj je pouze mediální klišé, že je vláda slabá. Uvedl, že dokázala v prvním čtení prosadit 145 zákonů, 80 z toho vyšlo už ve Sbírce zákonů. "Žádný vládní návrh nebyl zamítnut nebo vrácen k dopracování," připomněl Nečas přesvědčivou většinu, kterou strana má v Poslanecké sněmovně.

Nečas vyzval koaliční partnery, aby strany přestaly zabředat do "mediálních půtek". Rovněž dodal, že pro ODS není jiná alternativa než vláda s TOP 09 a VV. Vládu prý vedle koaličních přestřelek oslabuje i špatná ekonomická situace v Evropě.

Kongres strany by měl prodloužit Nečasovi mandát coby předsedovi strany do podzimu příštího roku, kdy budou řádné volby vedení strany.

Reklama

Související témata:

Související články

Nečas bude předsedou ODS do konce roku 2012

Delegáti kongresu ODS prodloužili mandát vedení strany do konce roku 2012. Tento krok se očekával. Strana bude nové vedení volit na kongresu, který bude příští...

Výběr článků

Načítám