Hlavní obsah

Žalobce odebral protikorupčním detektivům udání na Kalouska

– Praha
Právo, Jakub Troníček

Podezření z miliónové korupce mezi ministrem financí Miroslavem Kalouskem (TOP 09) a šéfem investiční společnosti Penta Markem Dospivou, o kterém informovalo Právo v úterý, už neprověřuje protikorupční útvar policie. Na příkaz dozorujícího žalobce se teď celou věcí zabývá pražská hospodářská kriminálka.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Miroslav Kalousek (TOP 09)

Článek

Právu to ve čtvrtek potvrdila mluvčí pražského městského státního zastupitelství Štěpánka Zenklová. Oficiálním důvodem rošády je přitom fakt, že informace o prověřování unikla na veřejnost, což ve středu kritizoval i ministr vnitra Jan Kubice.

„Věc byla přikázána na krajské policejní ředitelství v Praze, aby řízení probíhalo v souladu se zásadou neveřejnosti, tedy tak, jak ukládá trestní řád,“ konstatovala Zenklová.

Právo tento týden informovalo, že protikorupční policie začala na základě trestního oznámení místopředsedy Věcí veřejných Tomáše Jarolíma prověřovat Kalouska a Dospivu kvůli podezření z korupce v souvislosti s povolením internetového sázení z konce roku 2008.

„Prověřování vedeme pro podezření z trestných činů zneužití pravomoci veřejného činitele, přijímání úplatku a také uplácení," uvedl k tomu v pondělí bez dalších podrobností šéf protikorupční policie Tomáš Martinec.

Detektivové podle informací Práva podezírají Dospivu, že za vydání povolení kurzových sázek na webu zaplatil Kalouskovi několik miliónů korun. Do majetkového portfolia Penty patří i sázková společnost Fortuna, která o povolení stejně jako další firmy dlouhodobě usilovala.

Kalousek i Dospiva jakoukoliv korupci v této souvislosti razantně odmítli. Kalousek informace z trestního oznámení označil za absurdní s tím, že ho mají poškodit před sněmem TOP 09.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám