Hlavní obsah

Bangkok se nedá ochránit před povodněmi, vodu pustí do ulic

Novinky,
Bangkok

Thajská vláda ve čtvrtek podle BBC oznámila, že bude nemožné ochránit před povodněmi celou metropoli, protože hladina vody na severu země je už příliš vysoká. Premiérka Jinglak Šinavatrová, která povodně označila za národní katastrofu, uvedla, že brány propustí budou muset být otevřeny. Část vody tak bude řízeně upuštěna do města, aby se tudy dostala do moře.

Článek

Thajsko zažívá jedny z nejhorších záplav za několik dekád. Mimořádné silné monzunové deště od července zvedaly vodu řek. V zemi si povodně už vyžádaly 320 obětí.

Severní předměstí Bangkoku je už pod vodou. Centrum města ale chrání protipovodňové bariéry, posílené tisícovkami pytlů s pískem. Ty však už nebudu schopné vzdorovat dalším přívalům vody. Situaci zhoršují vysoké přílivy, které ženou vodu od moře proti proudu řeky.

„Voda přichází ze všech směrů a nemůžeme ji zvládnout, protože je jí moc,“ řekla premiérka a dodala: „Problém je obrovský. Je to národní krize, a proto doufám, že budou spolupracovat všichni."

Premiérka řekla, že se rozhoduje, které části města budou zaplaveny a které budou uchráněny. Pod vodou se zřejmě ocitne východ. Už ve středu úřady vyzvaly obyvatele níže položených částí města, aby přenesli své věci na vyšší místa.

Foto: Damir Sagolj , Reuters

Thasjký voják u bariér z pytlů s pískem

„Nemůže vodu zadržovat navěky,“ řekla Šinavatrová. „Potřebujeme oblasti, kam může být voda odvedena, aby se dostala do moře."

Povodně zasáhly třetinu rozlohy země. Postihly devět miliónů lidí a muselo být zavřeno na tisíc továren.

Foto: Damir Sagolj , Reuters

Buddhističtí mniši plní pytel s pískem na předměstí Bangkoku, aby ochránili svůj chrám.

Šinavatrová, která nastoupila do funkce v létě, čelí tvrdé kritice, že rozhoduje pomalu a není schopna poskytnout včas pravdivé informace. Je politicky nezkušená. Do politiky ji letos vyslal její starší bratr, který byl svržen při puči a čelil obvinění z korupce, takže sám kandidovat nemůže. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám