Hlavní obsah

Somálští radikálové způsobili smrt Francouzky, teď chtějí výkupné za vydání těla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Únosci 66leté Francouzky, která v jejich zajetí v Somálsku zemřela, chtějí po francouzské vládě peníze za to, že její tělo vydají. Uvedl to ve čtvrtek francouzský ministr obrany Gérard Longuet. Marie Dedieuová byla unesena prvního října v Keni. Byla ochrnutá a trpěla rakovinou a srdečními potížemi. V zajetí neměla k dispozici léky.

Foto: Reuters

Marie Dedieuová

Článek

"Unést ženu tohoto věku, nemocnou a ochrnutou, nepodávat jí léky, dopustit, aby zemřela na otravu krve, a pak chtít prodat její ostatky! To udělají lidé, kteří si zasluhují jedině pohrdání," citovala ČTK Longueta.

Dedieuovou unesli somálští radikálové na keňském pobřeží. Vzali ji na loď, ale její vozík a léky zůstaly na pevnině. Francouzka žila v Keni s přestávkami od 90. let. Francouzské úřady ve středu oznámily, že žena je mrtvá. Diplomaté se o úmrtí dozvěděli od svých kontaktů, jejichž prostřednictvím se snažili vyjednat propuštění.

Longuet k žádosti o výkupné pouze uvedl, že francouzská armáda vůči únoscům nechystá odvetnou akci, protože ti jsou jen „nepodstatná menšina“.

Celkem byly v Keni v uplynulém měsíci uneseny čtyři Evropanky. V září se nejprve v rukou únosců ocitla Britka Judith Tebbuttová, jejíhož manžela útočníci zabili. Minulý týden pak byly z uprchlického tábora na keňsko-somálské hranici uneseny dvě pracovnice Lékařů bez hranic ze Španělska. Ženy jsou dodnes nezvěstné. Předpokládá se, že byly zavlečeny do somálského vnitrozemí.

Kvůli radikálům operuje na území Somálska keňská armáda. Milice aš-Šabáb vytlačila z jihu země. Ve středu její letadla bombardovala pozice na západě Somálska.

Reklama

Související články

Francouzka, unesená v Keni Somálci, je mrtvá

Francouzka Marie Dedieuová, kterou prvního října v Keni unesli somálští radikálové, je mrtvá, oznámilo ve středu francouzské ministerstvo zahraničí. Dedieuová...

Výběr článků

Načítám