Hlavní obsah

Síly KFOR rozebírají zátaras v Kosovu, použily slzný plyn

Bělehrad

Mezinárodní jednotky KFOR v Kosovu ve čtvrtek za úsvitu začaly rozebírat jeden ze zátarasů, který na severu Kosova postavili kosovští Srbové. Informovala o tom agentura AFP, podle níž vojáci použili slzný plyn proti asi 150 lidem manifestujícím proti odstranění zátarasů.

Foto: Marko Djurica, Reuters

Francouzský voják mise KFOR u zátaru blokujícího přechod Brnjak

Článek

Během incidentu, který se udál kolem šesté hodiny ranní, nebyl podle dostupných informací nikdo zraněn. Vojáci poté vytvořili kordón mezi barikádou nedaleko hraničního přechodu Brnjak se Srbskem a manifestujícími.

Srbové blokují provoz přes oficiální přechody mezi Kosovem a Srbskem Jarinje a Brnjak už třetí měsíc, aby tak dali najevo nesouhlas s osamostatněním Kosova. Několik ultimát mezinárodních sil, aby 16 zátarasů v okolí přechodů odstranili, už vypršelo a bezvýsledná zatím byla i jednání s místními srbskými představiteli.

Přechody, které blokují kosovští Srbové, mají spravovat podle dohody mezi Bělehradem a Prištinou kosovské a srbské úřady, každý ze své strany, za přítomnosti policistů evropské mise EULEX.

Reklama

Související články

Barikády kosovských Srbů rozeberou vojáci KFOR

Kosovští Srbové nesplnili ultimátum a neodstranili do úterý zátarasy bránící přístupu na hraniční přechody mezi Kosovem a Srbskem Jarinje a Brnjak. Nesouhlasí...

Výběr článků

Načítám