Hlavní obsah

V dětském domově ve Vídni zneužívali děvčata

Vídeň

V jednom z městských dětských domovů v rakouské Vídni byla v 70. letech systematicky zneužívána a znásilňována děvčata. Tvrdí to několik obětí z té doby. O vážných obviněních vůči vychovatelskému personálu o víkendu informovaly deníky Kurier a rakouská rozhlasová a televizní stanice ORF.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Dvě sestry, které jsou nyní ve věku 49 a 47 let, podle médií uvedly, že dívky znásilňovalo až sedm mužů. Mezi pachateli údajně byli i vychovatelé.

"Na světnicích bylo 20 děvčat. Na řadu přišla prakticky každá. V domově jsme o tom nikdy nemluvily, protože jsme se hrozně styděly. Bolesti, které nám byly způsobeny, byly nesnesitelné," citoval list jednu z obětí.

Podle deníku Kurier považuje organizace na ochranu obětí Bílý kruh výpovědi za věrohodné. Z nich také vyplývá, že se na zneužívání podílely i vychovatelky. Prý nutily dívky, aby nosily přitažlivé prádlo, až násilníci přijdou. Některá obvinění sahají až po nucení k prostituci, neboť oběti se domnívají, že vychovatelky inkasovaly od násilníků peníze.

"Děti z domova nemají na světě žádnou cenu," říkali pracovníci domova v zámečku Wilhelminenberg, který byl v roce 1977 uzavřen, podle vyjádření jedné z postižených.

Právní zástupce obětí Johannes Öhlböck prohlásil, že zatím bylo na odškodném vyplaceno 41 000 eur (více než jeden milión korun). Oběti to ale nepovažují za dostatečné a město Vídeň by mělo uvažovat o dalších náhradách.

Zatímco v minulosti se rakouská veřejnost podobně jako v některých dalších zemích soustřeďovala hlavně na zneužívání dětí katolickými duchovními, zřídila Vídeň komisi k šetření podobných činů v městských zařízeních.

Stíhání pachatelů je ale prý složité, neboť se činy udály už v poměrně dávné minulosti. Vídeňské úřady ale slibují pečlivé vyšetření.

Reklama

Výběr článků

Načítám