Hlavní obsah

Bendl byl zvolen šéfem středočeské ODS, Nečas upevnil pozici

Právo, Radek Plavecký

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kladno
Aktualizováno

Šéfem středočeské ODS byl zvolen Petr Bendl. Jeho rival Petr Tluchoř nedokázal získat pro svou kritickou politiku vůči současné vládě Petra Nečase dostatečnou podporu. Nečas, který se voleb na středočeském regionálním sněmu zúčastnil, si muže oddychnout, protože důležitý region, jakým střední Čechy jsou, mu volbou Bendla vyjádřil podporu a posílil jeho pozici před nadcházejícím celostátním sněmem ODS.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Staronový šéf středočeské ODS Petr Bendl a premiér Petr Nečas.

Článek

Tluchoř se vymezil na jaře, když chtěl radikálně řešit koaliční spory a chtěl, aby z koalice zmizely Věci veřejné. Koalice se však udržela a Tluchoř byl vzápětí zbaven funkce předsedy poslaneckého klubu ODS.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Petr Tluchoř, Petr Bendl a premiér Petr Nečas na sněmu ODS

Bendl vyhrál velmi těsným rozdílem šesti hlasů. Získal na svou stranu 74 delegátů, naopak Tluchoř měl podporu 68 delegátů z celkového počtu 145 hlasujících. Tři hlasy byly neplatné. Po vyhlášení výsledku Bendl všem poděkoval a jmenoval lidi, které by si dokázal představit jako místopředsedy. „Dovedu si představit spolupráci s Vilémem Žákem, Radkem Nwelatim nebo Jiřím Oberfalzerem,“ uvedl Bendl před volbou místopředsedů.

Hned od počátku bylo zřejmé, že to bude na sněmu jiskřit. Ještě než začaly projevy kandidátů, začala se proti sobě obě křídla vymezovat. „Už při debatě o bilanční zprávě předsedy to je hodně vyhrocené, ale je dobře, že se všechno na rovinu vyjasní a vypere se prádlo,“ řekl Právu jeden z delegátů o průběhu regionálního sněmu, který se konal za zavřenými dveřmi.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Petr Bendl před zahájením středočeského sněmu ODS

Nezvykle se na podporu Bendla vyjádřil už před volbou premiér Nečas. „Není obvyklé, aby premiér přímo jmenoval někoho, koho by měli delegáti volit. Stalo se to snad poprvé,“ uvedl jeden z delegátů.

Ti se shodli na tom, že se hodně otevřeně ventilovaly problémy a lidé se navzájem konkrétně a otevřeně kritizovali a připomněli si staré i novější šrámy od nesplněných slibů Bendla v pozici hejtmana vůči někdejšímu příbramskému starostovi Ivanu Fuksovi, přes jarní krizi vlády a kontroverzní roli Tluchoře až po vystřídání Fuksy Bendlem na ministerstvu zemědělství.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Petr Tluchoř před zahájením středočeského sněmu ODS

Po Bendlově zvolení Nečas připustil, že se podporou Bendla netajil a odmítl ventilovat kritiku zaznívající v sále na hlavu Tluchoře. „Kritika, která zazněla, je vnitřní věcí ODS. Teď pan Tluchoř zopakoval, že je loajální vůči ODS. Teď je nutné soustředit se na krajské volby a jednotnou kampaň,“ uvedl Nečas.

Tluchoř uznal vítězství Bendla. „Premiérův tvrdý projev jsem čekal, to nebudu hodnotit. Respektuju výsledek volby a nepředpokládám, že se teď bude dít něco světoborného. Je nutné si uvědomit, že není soupeřem Tluchoř, ale David Rath,“ komentoval výsledek Tluchoř.

Přípravu na souboj s Rathem zdůraznil i staronový předseda středočeské ODS Petr Bendl. „od Středočechů se čeká dobrý volební výsledek. Musíme na kandidátce nabídnout takové lidi, kteří budou schopni vyhnat Ratha z kraje,“ uvedl Bendl.

Bendl končí v krajském zastupitelstvu

Bendl pár okamžiků po svém zvolení do čela středočeské ODS oznámil, že rezignuje na svou pozici krajského zastupitele. Hodlá se naplno věnovat práci na ministerstvu a v regionální ODS.

„V krajském zastupitelstvu mě nahradí kladenský primátor Dan Jiránek,“ uvedl Bendl. Ten už dříve oznámil, že nehodlá ani kandidovat na hejtmana.

Tuto funkci Bendl zastával dvě volební období před tím, než ho po volbách na podzim roku 2008 vystřídal David Rath (ČSSD).

Reklama

Výběr článků

Načítám