Hlavní obsah

Slováci napodruhé schválili miliardy na pomoc Řecku

– Bratislava • Aktualizováno
Právo, Novinky, Ivan Vilček, (Bratislava)

Slovenský parlament ve čtvrtek schválil vyšší pravomoc záchranného fondu eurozóny (EFSF) na pomoc zadluženým zemím. Stalo se tak v opakovaném hlasování Sněmovny. 114 poslanců hlasovalo pro, 30 bylo proti. Slováci tak do eurofondu dají 7,7 miliardy eur (190 miliard Kč).

Foto: Marián Peiger , ČTK

Slovenská premiérka Iveta Radičová

Článek

Poslanci již předtím odhlasovali vládní návrh ústavního zákona o zkrácení volebního období, který umožní konání předčasných voleb. Opoziční sociální demokraté za to vládě slíbili podporu schválení eurofondu.

Návrh na předčasné volby podpořilo 143 ze 146 přítomných poslanců, tři poslanci byli proti. Znamená to, že na Slovensku se budou konat předčasné parlamentní volby 10. března 2012, jak se o tom ve středu dohodli představitelé tří koaličních stran a předseda opoziční strany Smer-sociální demokracie Robert Fico.

K tomuto vývoji došlo po úterním neschválení evropského stabilizačního fondu slovenskými poslanci, což znamenalo také pád vlády premiérky Ivety Radičové. Ta spojila hlasování o tzv. eurofondu s důvěrou vládě.

Po slovenském souhlasu tak záchranný fond EFSF vedle navýšení své reálné úvěrové kapacity na 440 miliard eur (10,9 bilionu korun) bude moci nově zachraňovat i silně zadlužené Řecko. Atény jsou už nyní odkázány na mezinárodní finanční pomoc a na bilaterální pomoc zemí eurozóny, které se ovšem Slovensko jako jediná země eurozóny neúčastní. EFSF dosud pomáhal Irsku a Portugalsku.
Navýšení úvěrové kapacity eurofondu, které je součástí dohody představitelů eurozóny z letošního léta, si vyžádá zvýšení objemu finančních garancí na 780 miliard eur. Pro Slovensko to znamená navýšení záruk o tři čtvrtiny na 7,7 miliardy eur. Peníze by Bratislava stejně jako další státy vyplatila v případě, že by zadlužená země nedokázala záchrannému fondu vrátit půjčky.
Zdroj: ČTK

Proti eurofondu hlasovali poslanci opoziční Slovenské národní strany, poslanci vládní strany Svoboda a Solidarita a opoziční strany Smer-sociální demokracie se hlasování nezúčastnili.

Ve druhém hlasování už slíbilo podporu eurofondu také 62 poslanců opoziční strany Smer-sociální demokracie. Slovensko tak ještě ve čtvrtek posílení fondu schválilo a připojilo se k ostatním 16 zemím eurozóny, které tak už učinily.

Sulík chce hlasování napadnout u Ústavního soudu

"Ačkoliv cena je vysoká, jsem rád, že Slovensko nakonec dostálo svým závazkům a neblokuje tento nástroj na zamezení krize pro eurozónu," uvedl ministr financí Ivan Mikloš po hlasování Sněmovny. Naopak šéf liberálů Richard Sulík označil dnešek za černý den pro Slováky. "Nějaké příkazy z Bruselu jsou silnější než suverénní parlament," řekl.

Slovenští liberálové nehodlají ustoupit od kritiky vůči eurofondu ani po jeho schválení v parlamentu. Předseda strany Richard Sulík už dopředu ohlásil, že opětovné hlasování sněmovny o EFSF se jeho strana pokusí napadnout u Ústavního soudu. Tvrdí, že takovou proceduru ústava a zákony neumožňují. Koaliční i opoziční politici mu velkou šanci na úspěch ale nedávají.

Předseda opoziční strany Smer-sociální demokracie Robert Fico vyslovil po hlasování spokojenost, že euroval byl schválený. „Slovenská republika se opět vrátila na mapu Evropy a naše země je opět vnímaná jako důvěryhodný evropský partner,“ uvedl Fico.

Fico chce Sulíka odvolat

Pokud bude podán návrh na odvolání šéfa parlamentu Richarda Sulíka, strana Smer-sociální demokracie ho podpoří. „Je odpovědností strany Smer-sociální demokracie odstranit tohoto člověka z funkce předsedy parlamentu. Nadělal hanbu, blamáž a nikdo tak neponížil slovenský parlament a nesnížil politickou kulturu v parlamentu jako on. Všichni naši poslanci budou hlasovat za odvolání tohoto člověka,“ dodal Fico.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám