Hlavní obsah

Na Slovensku se dohodli na ratifikaci eurovalu a předčasných volbách

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
Bratislava

Předčasné parlamentní volby se na Slovensku budou konat 10. března 2012. „Okamžitě po schválení ústavního zákona o předčasných volbách přistoupíme k ratifikaci eurovalu,“ uvedl předseda strany Smer-sociální demokracie Robert Fico po středečním jednání s předsedy tří vládních stran.

Foto: Radovan Stoklasa, Reuters

Robert Fico

Článek

Na setkání s Ficem byli předsedové Slovenské demokratické a křesťanské unie Mikuláš Dzurinda, Křesťanskodemokratického hnutí Ján Figeľ a strany Most-Híd Béla Bugár. „Na setkání vznikla dohoda, jak zabezpečit schválení nejpodstatnějšího dokumentu v tomto období, a to je ratifikace eurovalu,“ dodal Fico.

Ve čtvrtek bude v parlamentu předložen vládní návrh ústavního zákona o konání předčasných parlamentních voleb v termínu 10. března 2012. „Následně Slovenská republika bez jakýchkoli problémů ratifikuje euroval,“ uvedl Fico, který zdůraznil, že jeho strana euroval vždy podporovala.

„Patříme mezi ty strany, které se domnívají, že schválení eurovalu je důležité, a to jsme zabezpečili. Přistoupili jsme k dohodě, která umožní, aby ve čtvrtek večer nebo nejpozději v pátek byl euroval a související zákony schváleny,“ řekl Fico.

Navzdory těmto dohodám bude Smer opoziční stranou až do posledního dne současného volebního období. „Jak si vládní koalice vypořádá své vnitřní záležitosti, je vnitřní věcí vládní koalice. Nás to vůbec nezajímá,“ dodal Fico.

Volby jsou podle šéfa opozice nejčistším řešením současné situace po pádu vlády premiérky Ivety Radičové. „Za to, co se bude dít na Slovensku do 10. března 2012 bude nést plnou odpovědnost současné vládní strany. Zlehčovat jim to určitě nebudeme,“ uvedl Fico.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám