Hlavní obsah

Učitelé: Díky, Dobeši, jste názornou pomůckou, jak učit o náckovství

Právo, Marek Přibil
Praha
Aktualizováno

Sedm středoškolských učitelů poděkovalo ironicky ministru školství Josefu Dobešovi (VV) za jeho „duchaprostou rétoriku, podporu ultrakonzervativních katolíků, mytologických nacionálních klišé, lidí přímo spojených s extremismem, zálibu v měření, vážení a nálepkování studentů“.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Ministr školství Josef Dobeš (VV)

Článek

To vše jim, jak píší v otevřeném dopisu, už měsíce slouží jako materiál umožňující vyučovat například o druhé republice či o rozdílu mezi vlastenectvím a náckovstvím. Reagují tak i na setrvání kontroverzního úředníka Ladislava Bátory v pozici vicekancléře na školství, ale i na státní maturity i připravovaný projekt srovnávacích zkoušek v základních školách.

„Rádi bychom Vám, pane ministře, poděkovali za Vaše kroky ve funkci ministra školství. Jsme středoškolští učitelé a dlouhá léta se ve výuce soustřeďujeme na výchovu k občanství, toleranci a kritickému myšlení,“ vzkazují kantoři.

"Nechť ministerstvo školství vydá povinný seznam povolených autorů! Jistě přijde vhod Slávy dcera, Broučci, Ve stínu lípy, Nerudovo Pro strach židovský či Zkáza Slovanů, naopak nedoporučujeme například Českou modernu s jejich otravným Buď svým a budeš českým, nebezpečný je masarykovec Ferda Mravenec, Žid Kafka, sexuální deviant Ginsberg či satanista Harry Potter."
(výňatek z textu zaslaného ministru Dobešovi)

Vzápětí dodávají: „Často jsme naráželi na problém, jak našim studentům přiblížit některá témata, především sociálně patologické jevy či komplikovaná historická období. Jsme rádi, že díky některým českým politikům máme k dispozici tolik praktických příkladů.“

Dobeše ujistili, že budou i nadále učit o Karlu IV., zvlášť o tom, v jakém smyslu byl tzv. „Čechem“, či o té „drobné lapálii s vyvražděním norimberských židů“.

Jeden náš student navrhoval přihazovat do plamenů i žijící autory, třeba sprosťáka Martina Jirouse, šťouru Umberta Eca nebo bigamistu Ludvíka Vaculíka
učitelé v dopise "radí" Dobešovi

„Podobně budeme po studentech chtít, aby nám vysvětlili, jaký má češství Jaromíra Jágra vztah k faktu, že je výborným hokejistou,“ uvádějí středoškolští profesoři s tím, že mají pro Dobeše několik nápadů, jak by měl pokračovat v započaté cestě.

„Pane ministře, masturbující studenty zavřete do ústavů“

„Nechť ministerstvo školství vydá povinný seznam povolených autorů! Jistě přijde vhod Slávy dcera, Broučci, Ve stínu lípy, Nerudovo Pro strach židovský či Zkáza Slovanů, naopak nedoporučujeme například Českou modernu s jejich otravným Buď svým a budeš českým, nebezpečný je masarykovec Ferda Mravenec, Žid Kafka, sexuální deviant Ginsberg či satanista Harry Potter,“ píší učitelé. Kniha Zkáza Slovanů, kterou si Bátora pochvaloval, patří k jedné z nejantisemitičtějších českých knih 20. století.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Dalším krokem by měl být podle učitelů logicky seznam knih zakázaných. „Na Den učitelů by mohly být rituálně páleny. Jeden náš student navrhoval přihazovat do plamenů i žijící autory, třeba sprosťáka Martina Jirouse, šťouru Umberta Eca nebo bigamistu Ludvíka Vaculíka.“

Také by měly být podle kantorů zavedeny výchovné ústavy pro dospívající, kteří masturbují, a káznice pro jejich rodiče, „protože jak řekla Dolores Jechová Terlicová Umbridgeová, ve správných a dobrých rodinách to dospívající neprovádějí“.

Reakce školství byla nakonec stručná. „Ministerstvo školství oficiálně žádný dopis neobdrželo. Nebudeme proto reagovat,“ řekla Právu ředitelka tiskového odboru Renáta Bartková Sodomová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám