Hlavní obsah

Expremiérka Tymošenková dostala 7 let vězení, Česko i EU protestují

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev
Aktualizováno

Bývalou ukrajinskou premiérku Juliji Tymošenkovou poslal v úterý kyjevský soud na sedm let do vězení. Vyhověl tak plně žalobě. Soudce Rodion Kirejev řekl, že Julija Tymošenková překročila pravomoci. Uvedla to BBC.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Juliji Tymošenkovou poslal soud na sedm let do vězeníVideo: Reuters

 
Článek

Soudce uvedl, že Tymošenková svojí činností při podpisu dohod o plynu v roce 2009 způsobila státní energetické firmě Naftogaz škodu 1,5 miliardy hřiven (3,4 miliardy korun). Podle něj šlo o zločin.

"Soud se rozhodl uznat Juliji Tymošenkovou vinnou a odsoudil ji k sedmi letům vězení," uvádí se v rozsudku, který přečetl soudce Rodion Kirejev. Šéfka ukrajinské opozice má také zákaz vykonávat tři roky veřejné funkce.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Příznivci Tymošenkové se střetli s policiíVideo: Reuters

Tymošenková se bude bránit

"Budeme bojovat a obhajovat naši pověst před evropskými institucemi. Musíme být silní a chránit Ukrajinu před autoritářstvím a absencí svobody," řekla po vynesení rozsudku.

Tymošenková od počátku tvrdila, že proces je politicky motivován. Od 5. srpna je ve vazbě, protože se podle prokuratury vyhýbala výslechům.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Aktivistky demonstrovaly nahoře bez na podporu TymošenkovéVideo: Reuters

"Víte velmi dobře, že tento rozsudek nevynáší soudce Kirejev, ale prezident Janukovyč. Ať je rozsudek jakýkoli, budu pokračovat v boji. Tento rozsudek, napsaný Janukovyčem, nezmění nic v mém životě ani v mém boji," řekla podle ČTK ještě před čtením rozsudku Tymošenková, která je hlavním politickým rivalem Janukovyče. Proces přirovnala ke stalinským z třicátých let.

Dívala se na iPad

Sama Tymošensková v průběhu verdiktu občas soudce nesledovala, šeptala si s dcerou a dívala se na iPad. Jednou dokonce soudci skočila do řeči a uvedla, že bude dál bojovat za to, aby Ukrajina byla evropskou zemí. Soudce jen zvýšil hlas a dál mluvil.

ČR verdikt nechápe

EU po vynesení rozsudku vyjádřila velkou nespokojenost. Přidala se i Praha prostřednictvím prohlášení ministerstva zahraničí, v němž se píše, že Česká republika přijala rozsudek "s nepochopením".

"Tento krok, přestože soudem právně odůvodněný, jasně ukazuje na značné rozdíly v chápání spravedlnosti a rozdílů mezi trestní a politickou odpovědností v EU a na Ukrajině a odhaluje trvající rozpory mezi jejich právní kulturou. Česká republika nemůže uznat soudní verdikt, který by mohl být na základě nedokonalé či zastaralé legislativy využit „qui bono“ v politickém boji," uvedlo ministerstvo.

Proces je velmi bedlivě sledován. Před soudní budovou v Kyjevě se sešlo na 5000 lidí, především příznivců Tymošenkové. Už první vyjádření soudce, že expremiérka překročila pravomoci, je pobouřilo.

Vysoký byl i počet policistů, kteří se snažili před soudní budovou udržet klid.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám