Hlavní obsah

Michael Jackson nedlouho před smrtí blouznil o Praze

Los Angeles

Při přelíčení s osobním lékařem americké popové hvězdy Michaela Jacksona ve středu soud v americkém Los Angeles vyslechl nahrávku zpěvákovy promluvy, v níž se Jackson omámený silnými sedativy v nejasné souvislosti zmiňuje i o Praze.

Foto: Profimedia.cz

Michael Jackson (1958 - 2009)

Článek

Los Angeles Jackson se v rozhovoru vyznává ze své touhy vybudovat nemocnici pro chudé a nemocné děti. "Elvis to nedokázal, Beatles to nedokázali. Musíme být fenomenální," řekl pomalým, zamlženým hlasem. Zpěvák, který proslul štědrými charitativními akcemi na pomoc dětem, blouznil o nemocnici "pro milión dětí, s kinem a místnostmi na hraní".

"Budou si to pamatovat víc než má vystoupení, která budou dětem pomáhat. Mám je rád, protože jsem sám dětství neměl... Cítím jejich bolest, dokážu jim pomoct," řekl zpěvák. "Bůh chce, abych to dokázal, dokážu to, Conrade."

V části čtyřminutového proslovu se Jackson zmiňuje i o Praze, kde vystupoval v roce 1996: "Není už naděje, žádná naděje. Až další generace zachrání naši planetu, až začne... pak si o tom promluvíme. Spojené státy. Evropa. Praha, moje děti. Potulují se bez matky. Nechali je být, opustili je, je to psychologická degradace. Upínají se ke mně, prosím, vezmi nás s sebou... Chci to pro ně udělat." Po několika dalších vteřinách Jackson pod vlivem prášků usnul.

Nahrávku pořídil lékař na mobil

Agentura AP označila záznam zpěvákových výroků za možné Jacksonovo "poslední poselství světu". Lékař Conrad Murray ho pořídil 10. května 2009, šest týdnů před Jacksonovou smrtí.

Foto: Mark Boster, Reuters

Conrad Murray

Murray čelí obvinění z neúmyslného zabití zpěváka, jemuž podal anestetikum propofol. Látku užívanou k uvedení do narkózy si Jackson vyžádal, protože mu nezabíraly léky na spaní. Nahrávku Jacksonových výroků našli vyšetřovatelé v Murrayově mobilu a předložili ji soudu jako důkaz, že lékař věděl dlouho před zpěvákovou smrtí, jak silně na něj sedativa působí. Proč Murray rozhovor nahrál, zůstává nejasné.

Reklama

Související články

Lékař Michaela Jacksona půjde před soud

Americký soudce nařídil, že osobní lékař zesnulého amerického zpěváka Michaela Jacksona bude souzen a bude obviněn z neúmyslného zabití. Rozhodl se tak poté,...

Výběr článků

Načítám