Hlavní obsah

Na Rumbursku přistihli 14 lidí, co utráceli dávky v barech a hernách

Právo, ape
Rumburk

Při rozsáhlé páteční kontrole heren, barů, restaurací na Rumbursku odhalili úředníci a strážci zákona 14 lidí, kteří zneužívali sociální dávky. Utráceli je za alkohol nebo házeli do automatů. Další čtyři děti, z toho dvě 12leté, byly pod vlivem alkoholu.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Radnice pořádá podobné kontroly často, ovšem nikdy nebyly v takovém rozsahu. Nynější počet odhalených za úspěch nepovažuje. „Úspěch by byl, kdyby bylo vše v pořádku. Stále vidíme, že tu problém je a kontroly se budou opakovat tak dlouho, dokud si lidé neuvědomí, že takto s dávkami zacházet nemohou,“ řekla Gabriela Doušová z rumburské radnice.

Přistiženým lidem úředníci odebrat dávky nesmí, mohou je ale vyplácet poukázkami či po malých částkách každý den.

Do akce se zapojilo 15 úředníků převážně ze sociálního odboru, 21 policistů a 6 městských strážníků. Prověřili 18 heren, přes 20 restaurací a zkontrolovali na 150 lidí. Počet čtrnácti přistižených se může ještě rozrůst. „Přistižené znali úředníci osobně, nyní se bude ještě prověřovat, zda není někdo z dalších kontrolovaných lidí mezi těmi pobírajícími dávky,“ řekla Doušová.

Nesrovnalosti se našly i v provozu zastaváren, které vůbec neevidovaly vykoupené zboží a braly si ho i od nezletilých.

Dítě spalo doma samo

Sociální pracovnice poznaly několik svých klientů, už při návratu pozdě večer uviděly 23letou těhotnou ženu, na jejíž výchovu čtyřleté dcery dohlíží soud. „Uvedla, že její dceru hlídá sousedka, v té době ale spala doma bez dozoru,“ uvedla mluvčí.

Podle sousedů to je běžné. Ročního syna už ženě soud odebral a svěřil ho do péče otce. Nyní se bude zabývat i výchovou dcery.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám