Hlavní obsah

Nobelovu cenu získali tři lékaři za objevy spojené s imunitou

Stockholm
Aktualizováno

Nobelovu cenu za lékařství dostali v pondělí ve Stockholmu Američan Bruce Beutler, v Lucembursku narozený Jules Hoffmann a Kanaďan Ralph Steinmann. Všichni tři zkoumali imunitu. První dva ji získali za objev mechanismu přirozené imunity, Kanaďan, jenž před pár dny zemřel, pak za objev dendritických buněk, které aktivují imunitní systém.

Článek

Oba výzkumy spolu souvisejí. Dendritické buňky, což jsou specifické bílé krvinky,  jsou důležité při aktivaci imunitního systému. Uplatňují se v případě potřeby vyvolání specifické imunity pro reakci proti určitému patogenu. "Ralph Steinman objevil dendritické buňky imunitního systému a jejich unikátní schopnost aktivovat a regulovat adaptivní imunitu, pozdní fázi imunitní reakce, během níž jsou mikroorganismy vytěsňovány z těla," uvedl v oficiálním zdůvodnění svého rozhodnutí Karolinský institut, švédská akademie věd.

Polovinu ceny, tedy pět miliónů švédských korun (přes 13 miliónů českých korun), přiřkla porota Steinmanovi, respektive jeho dědicům, a druhou americko-lucemburská dvojice.

"Letošní laureáti Nobelovy ceny vnesli revoluci do našeho chápání imunitního systému objevením klíčových principů jeho aktivace," uvedl v oficiálním zdůvodnění svého rozhodnutí Karolinský institut.

Výzkum oceněných imunologů vedl k vývoji nových takzvaných terapeutických vakcín, které stimulují imunitní systém k útoku na nádory. "Jejich práce otevřela nové cesty k vývoji prevence a léčby infekcí, rakoviny a zánětových nemocí," uvádí se také ve zdůvodnění.

Loni dostal Nobelovu cenu britský lékař Robert Edwards za umělé oplodnění ve zkumavce. Právě on spolu s již zesnulým Patrickem Steptoem stál u prvního dítěte ze zkumavky, jímž se stala v roce 1978 Louisie Joy Brownová. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám