Hlavní obsah

Čína vyslala do kosmu první modul pro budoucí orbitální stanici

• Aktualizováno
Novinky, BBC,

V Číně ve čtvrtek odstartovala raketa, která vynese do kosmu základ budoucí čínské orbitální stanice. Jde o modul Tchien Kung–1 (Nebeský palác-1). Do kosmu ho vynesla raketa Dlouhý pochod 2.

Článek

Tchien Kung je základem budoucí čínské orbitální stanice. Modul bude využíván především při testech spojení kosmických lodí s budoucí orbitální stanicí.

Modul byl na kosmodrom dopraven 23. července. V půlce srpna se začalo pracovat na testech předcházejících vypuštění. Původně měl být modul vynesen na oběžnou dráhu 30. srpna, let však byl odložen kvůli poruše jiného nosiče, jenž selhal a nevynesl na oběžnou dráhu satelit SJ-11-04.

Další start byl naplánován na 20. září, ale byl odložen, protože se čekalo, až se z oblasti kosmodromu dostane chladný bezoblačný vzduch.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: První čínský vesmírný modul má odstartovat Video: Reuters

"Startovací okno" se ve středisku Ťiou-čchüan v poušti Gobi v severozápadní provincii Kan-su otevřelo ve čtvrtek večer místního času.

Foto: Profimedia.cz

Raketa s modulem orbitální stanice na kosmodromu

Osmitunový modul má délku deset metrů. Tvoří ho dvě válcovité sekce o různém průměru, větší má 3,335 metru. Vnitřní prostor činí 15 krychlových metrů. Na jednom konci je sekce pro připojení kosmické lodi.
Prvního listopadu má vzlétnout kosmická loď Šen-Čou 8. Ta by se měla s modulem spojit. S modulem by se měly pak spojit i následující kosmické lodě Šen-Čou 9 a 10t, z nichž druhá by měla být pilotovaná.
Čína vyrobila i záložní modul Tchien Kung-2 pro případ, že by se první pokus nezdařil.

Reklama

Výběr článků

Načítám