Hlavní obsah

V Podolí našli zářící váleček s radiem, v zemi mohl být desítky let

Novinky, Václav Lang, Michaela Cmíralová
Aktualizováno

Specializovaná firma začala během čtvrtečního poledne pracovat v Podolí na vytažení zdroje zvýšené radiace. Experti v zemi našli malý váleček, který záření vydával. Zřejmě obsahuje radium. Předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB) Dana Drábová jmenovala radiovou jehlu. Řekla, že je možné, že předmět byl v zemi desítky let.

Odborníci vykopali radioaktivní objektVideo: Novinky

 
Článek

Do Podolí dorazila specializovaná firma, která zdroj radioaktivního záření vytáhla ze země. Během dopoledne pracovníci Státního úřadu radiační ochrany sbírali na místě vzorky, které putovaly do laboratoře na rozbor.

Poté, co váleček z udusané země firma vytáhla, kontrolují, zda na hřišti je nyní radiace v normě.

Mluvčí Státního úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB) Marek Bozenhard řekl ČTK, že by mohlo jít o Radium 226, které se používá v lékařství. "Že se jedná o Radium 226, je zatím jen odhad, musíme počkat na potvrzení," řekl Bozenhard.

Tuto domněnku potvrdila také šéfka SÚJB a expertka na jadernou fyziku Dana Drábová. Podle ní bylo v minulosti běžné, že se po letech nacházely vyřazené předměty z radia, které se užívá v lékařství. Mohlo by tak jít například o radiovou jehlu.

Foto: Novinky

Pracovníci Státního úřadu radiační ochrany sbírají vzorky v pražském Podolí

Podle slov Ireny Češpírové ze Státního ústavu jaderné ochrany je možné, že se váleček do země dostal už v době, kdy se hřiště budovalo. Vzhledem k tomu, že země byla udusaná a nebyly v ní stopy po kopání, není pravděpodobné, že by se tam dostal v poslední době.

Drábová doplnila, že radium se v minulém století běžně používalo.

V Podolí zářil ze země starší lékařský přístroj, zřejmě radiová jehlaVideo: Novinky

Menší radiace byla po celém hřišti

Stopy zvýšené radiace byly podle informací České televize objeveny například i na skluzavce. Odborníci proto také zvažovali, zda by primárním zdrojem radiace mohl být roztok, který v místě někdo vylil a děti jej následně roznesly na podrážkách do okolí.

"Dcera přijela nedávno z Kanady a měsíc si na to hřiště chodila s vnukem hrát, tak z toho samozřejmě máme radost," řekl s ironií Novinkám místní obyvatel Miloslav Lízner. Dodal, že mají obavy, aby se radiace nějak neprojevila na zdraví dítěte.

Na zvýšenou radiaci upozornil ve středu večer Pavel Bykov, který se vydal na podolské hřiště se svým synem. "Najednou mi začaly pípat hodinky, na nichž mám zařízení, které radiaci měří," řekl muž, který se amatérsky zajímá o radiaci. [celá zpráva]

Běžel proto domů pro další přístroje, které hodnoty potvrdily. "Ukazovalo to 500 mikrosievertů metr od toho koše, ulice je uzavřená, v okolí asi tak 15 metrů už je radiace normální," řekl Bykov.

Odborníci měří radiaci na dětském hřišti v PodolíVideo: Novinky

Radiová jehla

Radiové jehly se dříve používaly v medicíně k léčbě nádorů. Jedná se o dutý předmět o délce tří až čtyř centimetrů, který připomíná klasickou jehlu. Obvykle se vyráběl ze slitin platiny nebo iridia a obsahoval několik miligramů radioaktivních látek, jako je radium či caesium.

Většinou se při léčbě používalo několik takových jehel naráz. Zastrčily se do nádoru, na který se z jehly přenesla většina škodlivé gama energie v ní obsažené. Po několika dnech se jehly vyndaly.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám