Hlavní obsah

Plevel nepotřebujeme, řekl šéf národních socialistů o Paroubkovi

Praha
Aktualizováno

Předseda České strany národně sociální (ČSNS 2005) Karel Janko se ostře vyhradil proti případnému vstupu Jiřího Paroubka do strany. V České televizi řekl, že strana plevel nepotřebuje a že Paroubek omámil několik členů strany. Chce prý měnit její program, stanovy a stát se předsedou.

Článek

"Plevel my ve straně nepotřebujeme," řekl v ČT Janko.

Vadí mu, že Paroubek chce měnit některé body v programu strany, z něhož by úplně zmizely ideje národních socialistů. Připomněl, že právě kvůli nim se národní socialisté v roce 1897 od sociálních demokratů oddělili.

Jiří Paroubek podle něj vizí, že strana bude mít poslance, omámil asi pět členů vedení strany a ti se nyní snaží Janka z čela strany odstranit. Část předsednictva strany dokonce vydala prohlášení, v němž se od Janka distancovala a tvrdí, že jeho názory nejsou názorem strany.

"Já na své židli netrvám, pro mě je důležitá čistota strany," hájil Janko svůj tvrdý postoj.

Ve hře je i nová strana

Právě spory s Jankem jakožto šéfem by mohly nakonec způsobit, že Paroubek do strany nevstoupí. Ve hře je stále varianta, že si založí novou partaj. Že s ním Janko ukončil jednání, ho podle jeho středečního vyjádření překvapilo. "Probíhají i diskuse nad novým politickým levostředovým subjektem," uvedl.

Nevyloučil, že by část ČSNS 2005 do této strany přešla. "Pochopil jsem totiž, že většina členů ČSNS 2005 se mnou tento názor sdílí," dodal.

ČSNS bude za 14 dní rozhodovat, zda se na státní svátek 28. října uskuteční sjezd, na němž by mohl být Paroubek přijat a zároveň zvolen předsedou strany.

Reklama

Výběr článků

Načítám