Hlavní obsah

Protiromské protesty v Bulharsku sílí, zatčeno bylo již 170 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Při rozsáhlých protiromských protestech v Bulharsku, které pokračovaly i v noci na středu, zadržela policie 170 lidí. Mezi nimi také romského barona Kirila Raškova.

Foto: Stoyan Nenov, Reuters

Policisté zatkli desítky účastníků protiromských nepokojů

Článek

Ačkoli se na rozdíl od předchozích dní zúčastnilo v úterý nočních protestů méně lidí, demonstrace byla stejně intenzivní. V Plovdivu vyrazilo do ulic asi 600 lidí, stejně jich bylo v Sofii a na 400 v černomořské Varně. Zhruba dalších 400 účastníků čítaly menší protestní akce v dalších bulharských městech.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Bulharsku vypukly nejhorší protiromské nepokoje za poslední roky Video: Reuters

Z Plovdivu, Sofie i Varny média hlásila střety pravicových radikálů a fotbalových výtržníků s policejními jednotkami. Protestující se vyzbrojili dělobuchy, noži, tyčemi a kladivy. Také Romové po celé zemi se mají na pozoru a opatřují si zbraně. Policie posiluje své hlídky a ministerstvo vnitra oznámilo, že bude proti nepokojům razantně zakročovat.

Ve vazbě skončil také romský baron Kiril Raškov, na jehož oslavu v pátek směřoval minibus, který přejel a zabil 19letého hocha. Tragédie se stala důvodem nepokojů, které se od té doby Bulharskem šíří.

Raškovův vlivný klan se dosud údajně těšil beztrestnosti. Veřejnost přitom dlouho kritizovala, že činnost klanu, který si prý přišel na milióny z prodeje alkoholu a neplacením daní, úřady přehlížejí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám