Hlavní obsah

Kancléřka Merkelová poprvé připustila možnost insolvence zadluženého Řecka

Německá kancléřka Angela Merkelová poprvé připustila, že insolvence zadluženého Řecka není vyloučena. Středeční vydání deníku Bild uvádí, že to kancléřka řekla na úterním uzavřeném jednání poslaneckého klubu svých křesťanských demokratů a socialistů (CDU/CSU). Dosud přitom debaty o možném bankrotu Řeků striktně odmítala a kritizovala koaliční liberály (FDP), že jeho připouštěním znejišťují finanční trhy.

Foto: Profimedia.cz

Německá kancléřka Angela Merkelová

Článek

"Snažíme se insolvenci Řecka zabránit. Nemohu ji ale vyloučit," řekla Merkelová podle nejmenovaných účastníků jednání. Podle listu se uvnitř německé vlády dokonce počítá s tím, že by bankrot Atén mohl přijít už před Vánocemi, kdy vyčerpají další díl zahraniční pomoci.

Při úterním setkání s řeckým premiérem Jorgosem Papandreuem přitom Merkelová slíbila, že Německo bude se svými partnery v eurozóně vůči Řecku solidární. Zopakovala, že je rozhodnuta Řecko a tím i euro zachránit za každou cenu.

Papandreova návštěva má pomoci přesvědčit německé zákonodárce, aby souhlasili s další pomocí Řecku. Ve čtvrtek má spolkový sněm hlasovat o pomoci. Část vládní koalice je proti a kancléřka Merkelová bude asi muset spoléhat i na opoziční sociální demokraty. [celá zpráva]

Solidarita je nutná

"Poskytneme z německé strany veškerou požadovanou pomoc, aby se obnovila důvěra v Řecko," řekla kancléřka. "Jestliže je v sázce stabilita eura a zkušenosti posledních několika let říkají, že obtíže jedné země ohrožují naši společnou měnu, pak nás to zavazuje prokázat solidaritu," dodala. "Pomůžeme, pokud země udělá všechno, co má," podotkla nicméně.

Papandreu na oplátku slíbil, že Řecko splní závazky dané mezinárodním věřitelům a bude uskutečňovat reformy, jimiž je zahraniční finanční pomoc podmíněna.)

Řecko se loni v květnu stalo první zemí eurozóny, která požádala EU a Mezinárodní měnový fond o finanční pomoc a dohodla se s nimi na tříletém úvěrovém programu v objemu 110 miliard eur (2,7 bilionu Kč). Letos v červenci se summit eurozóny dohodl na druhém záchranném balíku za 109 miliard eur, k němuž mají přispět i soukromí věřitelé.

Reklama

Související témata:

Související články

Řecko slíbilo, že odvrátí bankrot

Řecko učiní vše, co bude zapotřebí, aby se vyhnulo platební neschopnosti a zůstalo součástí eurozóny. Na víkendovém zasedání Mezinárodního měnového fondu (MMF)...

Výběr článků

Načítám