Hlavní obsah

Izrael povolil další výstavbu ve východním Jeruzalémě

– Jeruzalém

Izrael bez ohledu na palestinské protesty v úterý povolil výstavbu nových 1100 židovských obydlí ve čtvrti Gilo ve východním Jeruzalémě. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu potvrdil, že nemá v úmyslu vyhovět Palestincům a zastavit výstavbu v židovských osadách na okupovaných územích na západním břehu Jordánu a v Jeruzalémě.

Článek

"Své jsme už udělali," řekl podle agentury AFP v rozhovoru pro tisk Netanjahu v narážce na desetiměsíční zastavení židovské výstavby na okupovaných územích, které skončilo před rokem. Obnovení výstavby pak zablokovalo izraelsko-palestinské mírové rozhovory.

Předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás v neděli opět potvrdil, že nebude jednat s Izraelem, dokud Tel Aviv zcela nezastaví výstavbu v židovských osadách a ve východním Jeruzalémě.

"To je záminka, kterou (Palestinci) opakovaně používají, ale já si myslím, že v tom mnozí vidí kličku ve snaze vyhnout se přímým rozhovorům," citovala AFP Netanjahua.

Netanjahu krok ministerstva podpořil s tím, že Izrael plánuje a staví obydlí v Jeruzalémě od konce 60. let. "Nemyslím si, že by se jednalo o něco nového... My stavíme v židovských čtvrtích, Arabové staví v arabských čtvrtích. Tak to v tomto městě chodí," zdůraznil Netanjahu.

Hlavní palestinský vyjednavač Saíb Irikát reagoval na jeho slova kriticky.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám