Hlavní obsah

Agresivnímu pirátovi silnic hrozí vězení za napadení řidiče autobusu

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Deset let vězení teď hrozí šestatřicetiletému muži z Prahy za to, že před dvěma týdny na Domažlicku údajně brutálně zmlátil řidiče linkového autobusu, se kterým se dostal během riskantního předjíždění do drobné kolize. Policisté ho nyní obvinili ze zločinu pokusu těžkého ublížení na zdraví.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„Jeho jednání bylo úmyslné,“ řekl ve čtvrtek Právu zástupce domažlického policejního ředitele Miroslav Vokáč. Podle něho vyšetřovatelé mohli zahájit trestní stíhání až po obdržení alespoň předběžného vyjádření znalce k rozsahu zdravotní újmy, které měl podezřelý fyzickým útokem způsobit.

„Zločin jsme kvalifikovali prozatím ve stadiu pokusu, protože v tuto chvíli není vůbec jasné, jak se zdravotní stav poškozeného bude dál vyvíjet,“ dodal Vokáč.

Třiašedesátiletý šofér autobusu je totiž stále udržován v umělém spánku po rozsáhlém krvácení do mozku. K tomu se ještě přidala další komplikace v podobě plicní embolie. Nikdo si teď netroufne odhadnout, do jaké míry je poškozen mozek. To budou lékaři vědět až po CT vyšetření, které plánují provést, až pacienta ze spánku proberou.

Předjížděl tam, kde je to zakázané

K dopravní nehodě, která napadení předcházela, došlo 6. září po 14. hodině na silnici mezi Horšovským Týnem a Domažlicemi. Řidič Škody Octavie se snažil dostat před autobus v úseku, kde je předjíždění zakázané kvůli špatné přehlednosti.

„Vozidla o sebe štrejchla v místě, kde se vozovka nebezpečně klikatí a je velmi úzká. Oba řidiči se domluvili, že sjedou do města na autobusové nádraží, kde to vyřídí,“ uvedl už dříve vedoucí domažlické pobočky ČSAD autobusy Plzeň Jan Šup. Tam také došlo k incidentu.

„Odehrál se mezi autobusem a zdí. Jak se to celé semlelo, přesně nevíme. Jeden ze svědků už jen viděl našeho řidiče odcházet z toho místa se zkrvavenou tváří a napuchlým obličejem. Zavolal policisty a záchranku, protože zraněnému řidiči útočník mobil rozmlátil o zeď,“ dodal Šup.

Zmláceného šoféra autobusu odvezla sanitka z nádraží do místní nemocnice. Jeho zdravotní stav se ale v průběhu dalších hodin prudce zhoršil a musel být okamžitě převezen vrtulníkem do Plzně. Útočník z nádraží ujel. Policisté ho dopadli ještě týž den v Klatovech. Po výslechu ho propustili na svobodu.

Pirát: Je mi to líto, ale...

Právo agresivního řidiče kontaktovalo. „Je mi to líto a chtěl bych se omluvit,“ kál se René Ch. Připouští, že mezi ním a řidičem autobusu došlo k fyzické potyčce. Rezolutně ale popírá, že by ho brutálně ztloukl. „Kdybych ho surově zmlátil, tak bych byl od krve a měl bych nějaké zranění na rukou. Žádné takové stopy na mě policisté nenašli,“ hájil se René Ch.

K tomu, proč z místa ujel, řekl, že pospíchal do klatovské nemocnice, kde byl objednán na odborné vyšetření. Jak si vysvětluje vážné zranění řidiče autobusu, ale nedokázal odpovědět. „Na to můžu říci jen to, že je mi to strašně líto, že je řidič v těchto problémech. Na druhou stranu jsem na jeho místě mohl být já. On mě vědomě vytlačoval ze silnice. Byl jsem v situaci, kdy jsem měl už jedno kolo skoro ve škarpě a na druhé straně mě odíral autobus,“ stojí si na svém René Ch. s tím, že si nevšiml značky zakazující předjíždění.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám