Hlavní obsah

Designové spací kabinky zpříjemní pobyt na moskevském letišti i běžným cestujícím

Novinky, Lucie Poštolková

Ať už cestujete za prací nebo jen tak s batohem na výlet, může vás čekání na letišti pěkně potrápit. Donedávna bylo moskevské letiště Šeremetěvo považováno za jedno z nejhorších letišť k přespání. Od srpna už ale nabízí komfortní postele ve spacích boxech. Možná se tak jeho reputace časem zlepší.

Článek

Ve světě se pomalu začínají objevovat tzv."sleepboxy". Útulné a tiché komůrky, kam si za poplatek může jít odpočinout úplně každý. Najdete je například na letišti v Dubaji, Amsterdamu, Mnichově nebo indickém Ghandí.

Foto: Profimedia.cz

Mezi takto vybavená letiště patří nově i moskevské Šeremetěvo, které skončilo na třetím místě v žebříčku nejošklivějších letišť na přespání podle internetového serveru The Guide to Sleeping in Airports (Průvodce spaním na letištích).

V Moskvě je zatím otevřen první prototyp, který si turisté jen chválí. Spací kvádr má dva metry na délku, je 1,4 metru široký a asi 2,5 metru vysoký. Pojme dvě palandy, stůl, noční stolek a zavazadlový prostor. Kromě zásuvky disponuje také wifi.

Deset nejhorších letišť na přespání za rok 2010
1.Paříž - Charles de Gaulle
2.Paříž - Beauvais
3.Moskva - Šeremetěvo
4.Los Angeles
5.Manila - Terminál 1
6.Nové Dillí
7.Chicago - O'Hare
8.Bombaj
9,London Luton
10.New York JFK
Zdroj: The Guide to Sleeping in Airports (Průvodce spaním na letištích)

Autoři návrhu Michail Krymov a Alexei Goryainov tvrdí, že je spací kabina cenově dostupná. Podle serveru Budget Travel by cena za přespání neměla přesáhnout 50 dolarů za jeden den (asi 960 korun). Navíc je výhodnou alternativou vůči drahým hotelům. Cestujícím umožní, aby zůstali v areálu letiště a odpočinuli si na dlouhých letech.

Foto: Profimedia.cz
Co chybí cestujícím na letišti nejčastěji
1.Sprchy na osvěžení
2.Ložnice na přespání
3.Místo na nabíjení baterií
4.Místo, kde se dobře najíte
5.Dětský koutek
6.Místo na protáhnutí
7.Pomocníci k zavazadlům
Zdroj: Lonely Planet (celá zpráva)
Foto: Profimedia.cz
Foto: Profimedia.cz

Reklama

Související témata:

Související články

Osm nejneobvyklejších letišť na světě

Na světě existují tisíce různých letišť, ale některá jsou naprosto výjimečná svým umístěním. Můžete přistávat na ledu, ve sněhu, na písku, ale i do vody....

Výběr článků

Načítám