Hlavní obsah

Obama: Palestinci se na vyhlášení svého státu musí s Izraelem dohodnout

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York
Aktualizováno

Americký prezident Barack Obama ve středu na schůzce Valného shromáždění OSN v New Yorku varoval před jednostranným vyhlášením palestinského státu, o které se chce palestinská samospráva na půdě OSN pokusit. Podle Obamy neexistují zkratky vedoucí k míru a Palestinci se na podobě budoucího státu musí domluvit s Izraelem.

Foto: Jessica Rinaldi, Reuters

Americký prezident Barack Obama v OSN

Článek

„Palestinci čekají příliš dlouho a já vím, že to mnohé z vás deprimuje. Věřte mi, že mne též,“ prohlásil Obama s tím, že to ale neospravedlňuje jednostranné jednání. „Neexistují žádné zkratky vedoucí k míru. Mír se zakládá na kompromisu, to nevyřeší žádné prohlášení. Kdyby to bylo tak jednoduché, už se to dávno stalo,“ poznamenal.

Obama dodal, že podporuje palestinské snahy osamostatnit se. „Je známo, že jsem už v květnu nastínil základy, na nichž by měla stát izraelsko-palestinská dohoda,“ řekl v narážce na návrh, že by se budoucí palestinský stát měl nacházet v hranicích z roku 1967. Obama návrhem na jaře popudil Izrael.

Izrael však zůstává klíčovým spojencem Spojených států, ubezpečil prezident. „Buďme upřímní – Izrael má sousedy, kteří s ním opakovaně vedli válku. Je dennodenně ohrožován. Tato malá země s méně než osmi milióny obyvatel vedle sebe má mnohem větší národy, jejichž někteří vůdcové jí vyhrožují, že bude vymazána z mapy,“ uvedl v narážce na opakované výroky íránského prezidenta Mahmúda Ahmadínežáda.

„Izraelci přitom mají v živé paměti smrt šesti miliónů (židů), kteří zemřeli proto, že byli, kým byli,“ připomněl Obama.

„Obě strany mají své legitimní ambice a obě strany se musí naučit vidět se očima druhého,“ doplnil.

Reklama

Související články

Turecko zcela přerušuje vztahy s Izraelem

Turecko po vyhoštění izraelského velvyslance ze země minulé úterý v postoji vůči židovskému státu ještě přitvrdilo. Premiér Recep Tayyip Erdogan oznámil, že...

Výběr článků

Načítám