Hlavní obsah

Írán po dvou letech propustil vězněné Američany

Teherán

Írán po více než dvou letech zadržování propustil na kauci dvojici amerických turistů, které odsoudil za špionáž na osm let vězení. Shane Bauer a Josh Fattal byli podle stanice CNN ve středu předáni švýcarské ambasádě v Teheránu, která vystupuje i v roli zástupce Spojených států v zemi. Kauce byla podle médií stanovena ve výši pěti miliard riálů (asi 7,2 miliónu korun).

Foto: Reuters

Shane Bauer a Josh Fattal

Článek

Dvojice byla zadržena v červenci 2009, když přešla horskou hranici mezi Irákem a Íránem. Za špionáž byla odsouzena letos v září. Američané obvinění odmítali, na území Íránu prý vstoupili nevědomky. V iráckém Kurdistánu původně plánovali strávit týden.

Spolu s Bauerem a Fattalem se výpravy účastnila ještě Sarah Shourdová, kterou Írán propustil na kauci loni z humanitárních důvodů. Shourdová se s Bauerem ve vazbě zasnoubili.

Právní zástupce obou mužů už dříve uvedl, že získal všechny podpisy nutné pro propuštění z vězení, ale má menší problém s kaucí. Agentuře AFP prozradil, že peníze dodá ománská vláda.

Propuštění Američanů avizoval íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád už dříve. Později však íránské úřady tvrzení dementovaly.

Reklama

Výběr článků

Načítám